L’estudi olotí RCR arquitectes ha rebut el Premi Pritzker al Japó

Els fundadors de l’estudi garrotxí RCR Arquitectes, Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta, ja tenen a les seves mans la medalla que els acredita com a garants del màxim reconeixement mundial en l’àmbit de l’arquitectura del 2017. Aquest dissabte, els tres arquitectes garrotxins han rebut el premi Pritzker en un acte que s’ha celebrat amb màxima solemnitat al Japó.

La Casa d’Hostes de l’Estat del Palau Akasaka de Tòkio, dissenyat durant el període de Meiji, i d’influència Neo-barroca occidental, declarat el 2009 Tresor Nacional del Japó, ha estat l’escenari escollit per atorgar el 39è. premi Pritzker, el principal guardó d’arquitectura al món. Els arquitectes garrotxins Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta han estat premiats pel seu compromís amb l’entorn i la seva narrativa, per crear espais que dialoguen amb els seus respectius contextos i per la recerca constant de connexions entre l’exterior i l’interior. Segons ha valorat el jurat de la 39a edició del guardó, RCR ha aconseguit una arquitectura exigent, que aconsegueix un nivell poètic i que representa un treball atemporal. És la primera vegada que el premi s’atorga a tres arquitectes a la vegada. El jurat ha valorat la seva intensa i col·laborativa forma de treballar junts, compartint tant el procés creatiu com totes les responsabilitats. L’atorgament del Premi Pritzker ha estat presidit pels emperadors japonesos Akihito i Michiko. A causa de les pautes establertes pel protocol de la família imperial, l’acte ha estat més restringit que en d’altres ocasions. L’esdeveniment ha estat conduït per la directora executiva del premi Pritzker, Martha Thorne. L’impulsor del reconeixement, Tom Pritzker, ha estat l’encarregat d’atorgar les medalles als arquitectes. A l’acte han assistit familiars i amics dels garrotxins, el jurat i anteriors condecorats, representacions diplomàtiques del Japó, Estats Units, Espanya, representada per l’ambaixador Gonzalo de Benito, i Catalunya, representada pel conseller de cultura Santi Vila, a més de Ramón Folch, president de la fundació RCR Bunka. Els garrotxins han rebut, a més un premi en metàl·lic de 100.000 dòlars. Els fundadors de l’estudi garrotxí RCR Arquitectes tornaran dijous del Japó, amb la medalla que els acredita com a garants del màxim reconeixement mundial en l’àmbit de l’arquitectura del 2017, i en el revers de la qual a pareixen les paraules Fermesa, Utilitat i Bellesa, els principis fonamentals de l’arquitectura de Vitruvi.

Notícies relacionades:
– La segona vitrina trimestral de l’Arxiu Comarcal es centra en les obres públiques de RCR arquitectes
– RCR arquitectes representarà Catalunya a la Biennal de Venècia del 2018
– El president, Carles Puigdemont, visita l’estudi de RCR arquitectes i lloa la seva trajectòria

x