L’església de Sant Andreu de Socarrats celebra els 900 anys de la seva consagració

L’església Sant Andreu de Socarrats de la Vall de Bianya celebra aquest 2017 els 900 anys de la seva consagració. El mes d’abril, per la festa del Roser, es va organitzar una missa amb el bisbe de Girona. L’historiador Josep Murlà acaba de publicar un llibre de la seva història.

Sant Andreu de Socarrats és una de les 9 esglésies romàniques de la Vall de Bianya. El mes d’abril, durant la Festa del Roser, va celebrar els 900 anys de la seva consagració. L’historiador Josep Murlà n’acaba de publicar un llibre: ‘Sant Andreu de Socarrats, Més de nou-cents anys d’història’.

El bisbe va consagrar l’església l’any 1117 i per la Festa del Roser, també es va convidar l’actual bisbe, qui va presidir la missa. De l’època, encara es conserva la pica baptismal d’immersió romànica. L’església, però, s’ha anat transformant amb el pas del temps. Es va ampliar al segle XVIII amb naus laterals i es va restaurar el 1982. I també va patir els estralls de la Guerra Civil, quan es va cremar bona part del seu patrimoni. Com anècdota, només es conserva un altar barroc, que es trobava en mal estat i que una família, abans de la guerra, es va endur a l’Argentina per a restaurar-lo. Actualment, es troba en un museu de la ciutat de Mendoza.

Notícies relacionades:
– La fesolada popular dóna el tret de sortida a la festa major de la Vall de Bianya
– La Vall de Bianya celebra la tradicional sembrada de confits en el marc de la Festa Major del municipi