La fusteria i funerària Besora d’Olot celebra els 375 anys d’història

La fusteria i funerària Besora és un establiment amb història. Almenys, té un recorregut de 375 anys i ha passat per 12 generacions. Ho han celebrat aquest mes de maig. Però, fins fa ben poc, es desconeixien els inicis concrets de la fusteria. Ernest Oliveres va descobrir que els seus orígens es remunten al 1642.

12 generacions i 375 anys. La fusteria i funerària Besora els va celebrar el mes de maig. Fins fa pocs anys, només se’n coneixien 10 generacions. L’investigador Esteve Oliveres va descobrir que el primer fuster de la nissaga va ser Ramon Lamarca. Els orígens de Besora es remunten al 1642. “L’Esteve va trobar la partida de casament d’en Ramon Lamarca, que data del 25 de maig del 1642 i on apareix com a fuster”, explica el gerent de Besora, Jaume Casas.

Se’n desconeixien les dues primeres generacions perquè sortien amb un nom diferent en els registres. En comptes de “Lamarca”, apareixien com a “Marca La”. Probablement, el primer fuster, Ramon Lamarca, ja es dedicava a la funerària. Els dos oficis històricament sempre han anat molt lligats, ja que eren els fusters qui construïen les caixes pels morts.

Des del 1642 han passat 12 generacions, amb tres cognoms diferents: Lamarca, Tenas i, finalment, Casas. Però cap Besora. El nom es deu, segurament, a una casa on es va establir el negoci, durant uns anys, al carrer Om d’Olot.  Besora és l’únic establiment de la ciutat que segueix la tradició i es manté com a fusteria i funerària.