La Garrotxa experimenta un episodi de forta calor amb temperatures que poden fregar els 40ºC

La Garrotxa, com altres indrets del territori català, està experimentant un episodi de forta calor. El Meteocat va activar ahir l’avís groc per altes temperatures, que vol dir que hi ha risc moderat d’assolir valors màxims extrems. A la Garrotxa podrien oscil·lar entre els 36 i els 38º C.

Estem vivint un episodi de calor molt forta de forma persistent i prematura, amb valors més propis de la canícula estiuenca que no pas de les acaballes de la primavera astronòmica. A Mieres, des de diumenge que estan superant els 35ºC i ahir es van assolir els 36,6ºC. En Xavier Gallofré ens comenta que des que té dades, mai havia enregistrat temperatures tant altes una primera quinzena de juny. Tot plegat a causa d’una advecció d’aire nord-africà que està representat en aquests colors vermells foscos que ocupen bona part de la Península i del Mediterrani Central, i no es volen moure. Tindrem aquesta bombolla d’aire molt càlida sobre nostre fins el cap de setmana i això ens fa pronosticar que continuarà fent moltíssima calor.
Els criteris que defineixen l’existència d’una onada de calor són la persistència de les altes temperatures, que ha de ser superior a 3 dies, l’assoliment del llindar màxim de temperatura extrema i la presència de nits tropicals. En aquest sentit, el meteocat va activar ahir l’avís groc per altes temperatures, que es manté vigent avui i demà: això significa que hi ha perill moderat a assolir valors màxims extrems, que a la nostra comarca se situen entre els 36 i els 38ºC. Sens dubte, l’ombra de la Fageda de Sant Martí del Corb serà ben preuada durant els pròxims dies de calor tan forta, o si en tenim l’ocasió, de remullar-nos a les cales verges de la Costa Brava.
Notícies relacionades: