La Garrotxa assoleix el seu millor registre a l’índex de competitivitat territorial i ja ocupa la 15ena posició

Per primera vegada, les administracions públiques, de la mà dels consorcis amb participació de l’Ajuntament d’Olot i el Consell Comarcal de la Garrotxa, han impulsat l’Observatori Econòmic, Social i Mediambiental de la Garrotxa, un informe objectiu de les dades de la comarca que dóna els instruments per conèixer en quina situació ens trobem. De l’àmbit econòmic, destaca el registra aconseguit per la comarca a l’índex de competitivitat territorial.

La Garrotxa ha pujat 5 posicions en l’índex de competitivitat territorial de les comarques de Catalunya i es col•loca al 15è lloc del rànquing, el millor registre des del 2006. Aquesta és una de les dades més destacades recollides a l’Observatori Econòmic, Social i Mediambiental de la Garrotxa, que en la seva quarta edició deixa de ser impulsat pel Cercle Euram per fer-ho des de l’administració pública.

Dins l’índex de competitivitat, la Garrotxa ocupa les primeres posicions en sostenibilitat social, disponibilitat de pols de desenvolupament i infraestructures i innovació i desenvolupament econòmic.

Actualment la Garrotxa compta amb gairebé 2.000 empreses actives, 5.000 autònoms i genera exportacions fora de la Unió Europea per valor de 721 milions d’euros. Té una taxa d’ocupació de prop del 66% i una taxa d’atur del 9,6%, superant en tots dos casos la mitjana gironina i catalana. En l’aspecte negatiu, es troba la temporalitat dels contractes. Gairebé un 85% dels nous contractes són temporals. Els sindicats alerten de la necessitat d’apujar els sous i millorar la temporalitat.

La comarca se situa a la cua de l’índex de competitivitat en els àmbits d’infraestructures i comunicacions i sòl per a activitat econòmica. El sector privat està disposat a encarar les problemàtiques que encara hi ha a la Garrotxa.

L’Observatori Econòmic, Social i Mediambiental de la Garrotxa es pot consultar en format físic i online. A la pàgina web www.observatorigarrotxa.cat es poden consultar els informes d’on s’ha extret tota la informació. Aquest any l’observatori incorpora un informe de l’Observatori del Paisatge sobre la diferent catalogació de paisatges que podem trobar a la Garrotxa. S’han tret, en canvi, l’apartat d’opinió del Cercle Euram Garrotxa, el baròmetre garrotxí sobre la percepció de la situació a la comarca. Tampoc s’hi trobarà l’informe sobre religió, que ha experimentat pocs canvis, ni la informació judicial. A l’observatori no li ha donat temps de recollir una dada important que s’ha conegut en les últimes hores i que està vinculada a la posada en marxa del nou Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa. Amb els quatre nous serveis assistencials incorporats al nou centre, com la diàlisi, el total d’usuaris s’estalvia 611.000 quilòmetres de desplaçaments a l’any.