El conseller Vila creu que la llei d’arts escèniques es pot emprendre amb més finançament però per a la llei del mecenatge cal un estat propi

El conseller de Cultura, Santi Vila, considera que una llei per a les arts escèniques podria emprendre’s amb més finançament, però creu que llei de mecenatge cultural necessita abordar-se en el marc d’un estat propi. Ho va dir ahir a Olot, al diàleg obert sobre cultura organitzat pel PDeCAT que Vila va mantenir amb el regidor de Cultura de l’Ajuntament, Pep Berga.

El conseller de Cultura, Santi Vila, i el regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Olot, Pep Berga, van protagonitzar ahir al vespre un diàleg obert sobre la gestió de les polítiques culturals des dels àmbits local i nacional. El diàleg, inclòs en el cicle StartCat del PDeCAT, va seguir el que els dos ponents van mantenir al març amb Vicenç Villatoro, director general del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, a l’Ateneu Barcelonès. La conversa va continuar ahir a l’Orfeó Poplular Olotí. Davant una platea de l’Orfeó plena de representants dels diferents àmbits de la cultura olotina, el conseller de Cultura va explicar que el passat cultural ha de ser preservat, però cal posar-lo al servei del present i del futur. Santi Vila va assegurar que els promotors de polítiques culturals han de ser ministres al servei de la cultura, no del culte.

Durant el diàleg, els dos ponents van parlar de la necessitat d’incentivar la creació cultural per garantir el futur de la cultura. El regidor de l’Ajuntament d’Olot Pep Berga va proposar garantir per llei que tots els municipis catalans tinguin accés a professionals de la cultura com ja es fa en els àmbits de la salut, el benestar social o l’educació. El conseller de Cultura va respondre-li al regidor que mesures com aquesta depenen de la capacitat pressupostària de la conselleria. El pressupost del departament es troba a l’entorn de l’1% del total de la Generalitat, mentre que a Europa, els pressupostos culturals públics se situen, de mitjana, en el 2%. El conseller creu que una llei que garantís la producció d’arts escèniques a tot el territori podria ser factible el proper mandat, si bé hauria de dotar-se d’un suport financer adequat. Vila creu, en canvi, que una llei ambiciosa com la del mecenatge cultural no pot portar-se a terme si no és en el marc d’un estat propi.

Les intervencions dels dos ponents van suscitar entre el públic assistent algunes preguntes i reflexions públiques que van allargar fins a les 9 del vespre un diàleg que havia començat passats 2/4 de 8.

Notícies relacionades:
– El 10è Besalú Ciutat Jueva compta amb més de 10 actes i la presència del conseller de Cultura, Santi Vila
– El conseller Santi Vila visita la Residència Faber i es compromet a tancar un conveni de col·laboració institucional i econòmica amb el projecte