Nous tractaments per combatre l’eruga del boix a Olot

Des del 2014, s’ha detectat una nova espècie invasora a la comarca: l’eruga del Boix. L’eruga, provinent de l’Àsia, s’alimenta d’aquests arbustos i s’estan quedant sense fulles. La plaga ha afectat, sobretot, els boixos del Parc Nou i de la pista d’atletisme d’Olot. L’Ajuntament de la ciutat ha impulsat nous tractaments per combatre-la.

L’eruga del boix, originària de l’Àsia, està consumint les fulles d’aquests arbrets a la Garrotxa. Un 80% dels boixos del Parc Nou d’Olot estan afectats. Alguns boixos del parc són centenaris i fan entre 10 i 12 metres d’alçada. Aquesta eruga és fàcilment visible, negre i verda, i es desplaça d’arbre en arbre a través de la teranyina que fila. Es tracta d’una espècie forània, que no es pot controlar. L’únic insecte depredador que té és una altra espècie invasora: la vespa asiàtica.

La primera vegada que es va detectar l’eruga del boix va ser el 2014, a Besalú. Des de llavors, ja s’havien fet tractaments preventius, però des d’aquesta primavera la seva afectació ha estat més important. També a causa de la calor, ja que amb les altres temperatures els insectes tendeixen a reproduir-se més. Per això, des de l’Ajuntament d’Olot han impulsat nous tractaments. Si abans s’havien fet tractaments biològics, ara s’apliquen tractaments químics immediats amb insecticida sistèmic per a fer front a la plaga en els espais amb més afectació, com la roureda del Parc Nou o la pista d’atletisme.

Malgrat quedar sense fulles, els boixos no es moren, sinó que tornen a rebrotar. Tot i així, es veuen amenaçats si les erugues actuen més d’una vegada. Una comissió formada per l’Ajuntament, el Parc Natural i Sanitat Vegetal de la Generalitat fa un seguiment de la plaga i en redactarà un protocol d’actuació.