El conseller Vila pronostica que les lleis de desconnexió s’aprovaran el proper dimecres i demana als ciutadans que juguin la seva carta

Convidat pel Partit Demòcrata, ahir el conseller Santi Vila va oferir una conferència al Centre Cívic de Santa Pau en què va anunciar el que molt probablement serà el ple del Parlament on s’aprovaran les lleis de desconnexió. Vila ha assegurat que a partir d’aquell moment, el xoc entre les institucions catalanes i l’Estat es pecipitarà, un xoc que va qualificar de lluita de David contra Goliat. El conseller va apel·lar a la carta dels ciutadans catalans per aconseguir votar l’1 d’octubre.

El conseller Santi Vila va començar la xerrada d’ahir a Santa Pau enumerant dos errors que, segons el seu criteri, han comès cadascuna de les parts en conflicte pel procés independentista: per part del govern espanyol, la sacralització de la Constitució i el foment de la catalanofòbia, i de la banda del sobiranisme català, la confessió de l’expresident Pujol i la lectura equivocada del 27-S, on es van guanyar les eleccions però es va perdre el prebiscit. Vila ha explicat que per solucionar el conflicte amb l’Estat hi havia tres vies, l’assimilació política que voldria el nucli dur del PP, però que suposaria la renúncia de la identitat catalana; la via civilitzada, del diàleg i de l’acord, impossible perquè el govern espanyol no vol ni sentir-ne a parlar, i la via del xoc i el conflicte, a la que s’ha arribat irremeiablement. El conseller apunta a dimecres de la setmana que ve com al dia en què el xoc institucional es precipitarà.

Vila ha qualificat el conflicte entre les institucions catalanes i espanyoles com una lluita de David contra Goliat que podria acabar en poques hores. En aquest sentit, el conseller va demanar als milions de catalans favorables al referèndum que juguin la seva carta per aconseguir votar sobre el futur polític de Catalunya i fer realitzable el resultat.

De cares a aconseguir el reconeixement internacional davant una eventual independència, Vila ha assegurat que hi ha hagut un abans i un després durant la gestió dels atemptats de Barcelona i Cambrils, ja que Catalunya ha demostrat que amb les seves competències és capaç d’autogovernar-se amb una fiabilitat homologable a qualsevol estat europeu.

x