Esquerra Garrotxa crea el premi Marçal Casanovas per reconèixer els activistes de la llengua catalana

Neix el premi Marçal Casanovas, un guardó que homenatja la figura del destacat polític d’Esquerra Republicana i que pretén reconèixer el treball dels garrotxins a favor de la llengua catalana. La distinció l’impulsa Esquerra Garrotxa, que ha obert el termini per proposar candidats, i donarà a conèixer el guanyador el proper 12 d’octubre.

El passat mes de gener va morir l’olotí Marçal Casanovas, un polític destacat d’Esquerra Republicana. Diputat al Parlament en tres legislatures diferents, va destacar per la seva fermesa i dignitat per defensar la llengua catalana a la mateixa cambra política. Una convicció que venia de lluny: Casanovas va decidir defensar la llengua en l’època de la clandestinitat, però sense amagar-se, com quan va substituir un professor de català en el franquisme. Per aquest motiu, i arran de la seva desaparició, Esquerra Garrotxa vol recordar-lo premiant als col·lectius o persones que han treballat per la defensa i difusió de la llengua catalana.

La formació ha obert el termini per proposar candidats al guardó fins el proper 29 de setembre, mitjançant el mail hola@ercolot.cat o la pàgina facebook del premi. Posteriorment un jurat de cinc persones decidirà el guanyador, a qui s’entregarà el reconeixement en el marc de la Festa de la República que organitza el partit, que enguany tindrà lloc a Besalú. El premi serà simbòlic: una peça original creada per a l’ocasió pel fill de Marçal Casanovas, l’artista i escultor Claudi Casanovas.

 

x