Els alcaldes garrotxins investigats per la Fiscalia es mantenen ferms amb el compromís de celebrar l’1-O

Els alcaldes garrotxins que han signat el decret de suport al referèndum manifesten que encara no els ha arribat la citació de la Fiscalia General de l’Estat, però que aquesta acció no els aturarà de col·laborar amb la celebració del referèndum.

La Fiscalia General de l’Estat ha demanat als fiscals de cada demarcació que facin comparèixer als alcaldes catalans que estarien col·laborant amb el referèndum del proper 1 d’octubre. En cas que no es presentin, l’ens ha ordenat detenir als representants municipals perquè prestin declaració. Els alcaldes garrotxins adopten diferents postures davant aquest fet, sobre si respondran o no a la crida de la justícia. L’alcalde d’Olot, Josep Maria Corominas, ha explicat a OLOT TELEVISIÓ que “no tenim res a amagar i anirem a donar les explicacions que calguin”. En canvi l’alcalde de Mieres, Enric Domènech, de la CUP, ha anat més enllà assegurant que “no anirem a declarar i esperaré que em vinguin a buscar”. Domènech ha detallat que “explicarem que estem col·laborant pel referèndum”. El batlle de Santa Pau, Pep Companys, i president comarcal d’ERC, concreta que “si hem d’anar a declarar hi anirem i si hem de quedar-nos aquí perquè ens vinguin a buscar, que ens vinguin a buscar” i que “el procés continuarà, si no hi sóc jo n’hi haurà un altre”.

De totes maneres, els alcaldes asseguren que la demanda de la Fiscalia no aturarà les seves intencions de col·laborar amb la celebració del referèndum d’independència del proper 1 d’octubre.

De moment, no s’ha rebut cap notificació per part de la fiscalia. El que sí que ha arribat és la demanda a la Policia Municipal d’Olot d’aturar qualsevol acció relacionada amb el referèndum. El màxim responsable del cos, el mateix alcalde d’Olot, assegura que disposen de pocs efectius, i que aquests han de complir amb les seves obligacions habituals.

Ara per ara hi hauria 19 dels 21 municipis garrotxins investigats per la Fiscalia General de l’Estat, els que han signat el decret de suport al referèndum de la Generalitat. Tortellà i Sales de Llierca no ho han fet, però afirmen que posaran totes les facilitats per a poder votar l’1 d’octubre.