Els directors dels tres instituts d’Olot i l’Escola d’Art d’Olot aclareixen que van ser els mateixos joves qui van promoure la concentració d’estudiants

Falten sis dies pel referèndum de l’1 d’octubre i la gran pregunta que plana és si es podran obrir totes les seus electorals amb normalitat i si hi haurà les paperetes. Doncs bé, segons ha pogut saber Olot Televisió, a Olot es garanteix que es podrà votar a la vintena de punts on els ciutadans acudeixen habitualment. Això inclou, també, els tres instituts de la ciutat.

Per l’1 d’octubre a Olot es podrà votar i els punts habituals estaran oberts perquè els ciutadans puguin dipositar la papereta. Segons ha pogut saber Olot Televisió, s’obriran una vintena de taules, les habituals en qualsevol convocatòria electoral, i les persones que ho gestionaran seran voluntaris que hi treballen des de fa setmanes. Aquests punts inclouen els tres instituts públics, el Bosc de la Coma, el Garrotxa i Montsacopa, que concentren un nombre molt important del cens electoral. Relacionat encara amb els centres educatius, la delegació del govern espanyol s’ha dirigit als directors dels Instituts en una carta que firma el mateix delegat del govern, Enric Millo. Els hi recorda que han de complir amb el que dicta el Tribunal Constitucional i que “qualsevol actuació dels directors dels centres que pogués suposar una autorització, fins i tot tàcita, de l’ús dels mateixos per la celebració dels actes il·legals convocats per la Generalitat l’1 d’octubre, podria fer-los incórrer en responsabilitats penals pels delictes de prevaricació, desobediència i malversació de fons públics”. I detalla que “entre aquestes actuacions es trobaria la posada a disposició de les autoritats o tercers de les claus o codis d’accés als locals”.

Per altra banda els tres instituts d’Olot i l’Escola d’Art d’Olot mantenen al seu web el manifest on s’explica que la manifestació d’estudiants de dijous passat no va ser instigada des dels centres educatius sinó que va ser una mobilització promoguda pels estudiants. La carta la signen els quatre directors.

El text clarifica, d’entrada, que la convocatòria de la concentració era “promoguda a iniciativa dels alumnes dels diferents instituts i Escola d’Art d’Olot, davant l’ajuntament d’Olot”. Tot seguit els directors dels centres volen “deixar constància que el centre com a institució, donada l’excepcionalitat de la situació (volum de la demanda d’assistència a l’acte, horari lectiu, menors d’edat) decideix acceptar la voluntat d’aquells pares que hagin firmat la corresponent autorització de sortida”. En la mateixa carta els quatre centres detallen que “en cap cas és una decisió de centre” sinó que és “una decisió personal dels alumnes, autoritzada pels progenitors”.
La nota, doncs, esvairia algunes informacions aparegudes en alguns mitjans de comunicació espanyols on s’explica que van ser els centres educatius qui van motivar que els alumnes participessin en la concentració d’aquest dijous.