Els Mossos d’Esquadra de la Garrotxa completen el requeriment de la Fiscalia de revisar els col·legis electorals sense detectar “cap incidència”

Els Mossos d’Esquadra de la Garrotxa han completat el requeriment de la Fiscalia de presentar-se als col·legis electorals previstos per l’1 d’octubre i demanar als responsables dels centres si han cedit les claus i si tenen material per fer el referèndum. Segons ha pogut saber Olot Televisió, en cap col·legi electoral s’ha detectat cap incidència.


Els Mossos de la Garrotxa van rebre la notificació de la prefectura ahir a les dues del migdia. Durant tota la tarda i al llarg d’aquest matí els agents han fet atestats de cada centre i han complert amb el requeriment, que exigeix demanar als responsables que no poden lliurar les claus i que si ho han fet, impedeixen que s’obri el col·legi, i que davant qualsevol petició per part de qualsevol autoritat es comuniqui. Fonts consultades per Olot Televisió asseguren, textualment, que “no hi ha cap incidència” i que “tot és normal”. Els agents, doncs, haurien anat a tots els ajuntaments de la Garrotxa, que habitualment s’utilitzen també com a col·legi electoral.

En el cas d’Olot és més complex. Segons el mapa de seus de les últimes eleccions, les generals del 2016 i que és el que utilitza el govern de Madrid, a la capital de la comarca hi ha 25 col·legis electorals, dels quals la gran majoria són edificis públics propietat de la Generalitat o bé de l’ajuntament d’Olot. En tots els casos els Mossos han fet les revisions oportunes sense trobar cap incidència. El ministeri públic vol que els Mossos vagin a les escoles i als instituts divendres, quan acabin les classes, per prendre’n el control i si és necessari quedar-se les claus. Això també afectaria a qualsevol dels centres de votació que la Generalitat ha previst per diumenge, no només a les escoles i instituts. Del que no es té constància és què passarà amb la resta d’espais com centres cívics o locals culturals.

L’alcalde d’Olot i vicepresident de l’Associació de Municipis per la Independència, Josep Maria Corominas, ha confirmat, textualment, que “tot és normal”. Corominas ho ha dit al programa ‘Pros i Contres’ que podran veure aquest dimecres en el seu horari habitual (15.00, 20.30 i 23.00).

Sigui com sigui la instrucció concreta que s’hauran de desallotjar i identificar les persones que hi pugui haver a les taules de votació així com confiscar tot el material que estigui vinculat amb el referèndum. Al mateix temps també s’haurien d’impedir la constitució de totes les meses previstes. Preguntat per la possibilitat que sigui la policia municipal qui hagi de fer algun tipus d’intervenció als col·legis electorals, l’alcalde, ha respost el següent: “la policia local té una feina molt important a casa nosatra que té a veure amb la seguretat del trànsit, de les escoles, té molt feina i la plantilla és molt ajustada. Quan ens arribi l’ordre ho estudiarem com ho podem atendre”.
La policia catalana també té l’ordre d’impedir que es puguin muntar espais alternatius per poder dipositar el vot.

x