Castellfollit trasllada part del seu fons documental a l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa

Castellfollit de la Roca és el darrer poble que ha entrat part del seu fons documental a l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa. És l’onzè municipi de la comarca que ha dut a terme la transacció, amb l’objectiu de millorar la conservació dels seus materials. Tot i el traspàs, el consistori manté la propietat dels documents.

Un incendi en un pis el passat mes de febrer va afectar l’arxiu municipal de Castellfollit de la Roca, perquè l’aigua emprada per apagar el foc es va filtrar al local on es conservaven els papers. Al final, no es va perdre cap document gràcies a la ràpida actuació dels conservadors de l’arxiu castellfollitenc i els tècnics de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa, però el succés va mostrar la situació de vulnerabilitat en la que es trobava el fons. Per aquest motiu, i per les dificultats d’adequar un local on cabés la documentació, aquesta setmana s’ha traslladat la documentació històrica cap al mateix Arxiu Comarcal, després d’aprovar-se en ple municipal

Els papers de Castellfollit es podran consultar igualment a l’Arxiu Comarcal, on hi haurà el fons històric municipal i la documentació del Jutjat de Pau, la Falange i la Cooperativa la Fraternitat. De totes maneres, el poble manté de forma permanent la propietat dels documents traslladats. Amb el traspàs, Castellfollit es converteix en l’onzè municipi de la Garrotxa que duu a terme aquesta acció: així, més de la meitat dels pobles de la comarca han pres la mateixa decisió, a l’espera que Santa Pau, Mieres i Les Planes d’Hostoles també enviïn els seus fons a l’Arxiu garrotxí.