Els Mossos d’Esquadra aixequen acta als cinc centres educatius d’Olot que estan ocupats

Els cinc centres educatius d’Olot que estan ocupats per pares, mares i veïns des d’aquest divendres, l’Institut la Garrotxa i les escoles Pla de Dalt, Morrot, Bisaroques i la llar d’infants de Sant Pere Martir, ja han rebut diverses visites dels Mossos d’Esquadra. La primera ja va ser ahir a la nit i en tots els casos, de manera totalment pacífica, els agents van aixecar acta per deixar constància que a l’interior dels centres hi havia persones. Des d’aquell moment els Mossos es personen als centres cada tres o quatre hores per fer un seguiment.

A l’Institut la Garrotxa hi ha prop d’una trentena d’alumnes, 25 dels quals han passat la primera nit al menjador i una desena són membres del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans. Precisament aquest espai del menjador és on demà s’hi hauria d’habilitar una de les urnes. El representant dels alumnes, Àngel Rodríguez, ha explicat a OLOT TELEVISIÓ que “els Mossos d’Esquadra van aixeca acta ahir al vespre” i que han arribat a un acord amb el director del centre, Jordi Antiga, perquè s’hi puguin quedar fins demà sempre i quan no ocupin cap altre espai. Rodríguez ha concretat que no es mouran de l’institut “fins demà a les sis del matí”. Aquesta és l’hora prevista perquè els Mossos vagin a tots els centres per demanar el desallotjament dels espais. El representant dels alumnes ha afegit que “aquesta hora està previst que molts veïns arribin per si cal fer resistència i evitar el tancament”. De fet des d’aquest matí els ciutadans s’estan organitzant per arribar als col·legis electorals entre cinc i sis de la matinada.

El grup d’alumnes que ocupen l’Institut la Garrotxa s’hi estaran fins demà a la matinada

Molt a prop de l’Institut la Garrotxa hi ha un altre centre ocupat per un gran nombre de pares i mares. És l’escola Pla de Dalt. Al centre hi ha una quarantena de persones, molts dels quals són famílies senceres. Han preparat un munt d’activitats per tot el cap de setmana i n’hi ha una que és ben visible. Des d’aquest matí els pares estan pintant de colors la tanca del pati. Aquí també hi ha una crida veïnal perquè demà a les sis del matí els veïns vinguin per agafar el relleu de les famílies.

Els pares i mares pintant la balla del pati de l’escola Pla de Dalt

Per garantir el referèndum
Durant les últimes hores també s’ha fet públic via Twitter la creació de l’Assemblea de Protecció del Referèndum (APR) amb l’objectiu de “garantir el referèndum de l’1 d’octubre”. Segons s’explica, és un espai unitari que coordina l’ANC, Òmnium, ERC, PDeCAT, CUP, OeC, Demòcrates, i els sindicats CNT, UGT i CCOO. Un dels primers missatges va dirigit a tota la ciutadania i es demana “que tothom vagi a les 7 del matí al seu col·legi electoral” on diuen que “hi haurà persones acreditades per les entitats i els partits que sabran què cal fer en tot moment”. Concreten que “si hi ha molta gent davant els punts de votació, la policia no actuarà. Cal que durant tot el dia hi hagi almenys 50 persones a cada col·legi electoral”.