Tortellà i Sales de Llierca obren els punts electorals tot i els problemes informàtics que han afectat la jornada

Tortellà i Sales de Llierca eren els dos municipis de la comarca on havien sorgit dubtes de si l’Ajuntament permetria o no la celebració del referèndum. Al final, els governs dels dos pobles no han posat traves a la votació, i la jornada està transcorrent amb normalitat, tot i els problemes informàtics que s’estan vivint a diferents punts de la comarca.

Des de ben aviat, els veïns de Tortellà custodiaven l’entrada del Casal de la Gent Gran per evitar que es precintés l’espai per impedir la votació. L’acció comptava amb el beneplàcit de l’Ajuntament, governada per una llista d’independents vinculada al PSC per motius logístics, i que han permès votar als ciutadans malgrat que el partit donés una altra consigna. Rafa Domínguez ha recordat que la seva llista es deu al poble i que ningú els condiciona a fer res. Els Mossos d’Esquadra han fet acte de presència a les vuit del matí a la Plaça Major, on s’hi duia a terme una botifarrada popular, però només han pogut aixecar acta davant les nombroses persones que impedien el seu pas al centre. L’urna ha arribat deu minuts abans de les nou del matí, aclamada pels tortellanencs. Després d’uns minuts preparant la seu electoral, a les nou i vint ha pogut votar el primer veí, mentre a fora la cua era massiva. Però malgrat que l’urna estava a lloc, i les paperetes a punt, els problemes informàtics han fet acte de presència ben d’hora. La situació a Sales de Llierca era idèntica: és l’altre municipi garrotxí on governa una llista d’independents associada amb el PSC, però no hi ha hagut problemes per constituir una mesa electoral tot i que, a diferència de quan es fan votacions, s’ha dut a terme al centre social per pressions sobre l’alcalde, que no ha obert la sala de plens.
La situació política local no era la que posava traves a la votació, sinó el sistema informàtic que registrava els participants. No ha estat fins les dotze del migdia que alguns votants han pogut complir amb el seu fi a comptagotes.