La Garrotxa vota amb tots els col·legis electorals oberts però amb interrupcions constants per problemes informàtics

La jornada ha començat molt d’hora pels olotins. A les cinc del matí ja hi havia centenars de persones a tots els col·legis electorals d’Olot per evitar, primer, que es poguessin precintar i, després, per protegir les urnes. En el cas de l’Institut La Garrotxa, els joves que van arribar divendres pe ocupar l’espai s’han mantingut al menjador fins que aquesta matinada han començat a arribar els ciutadans disposats a votar. Era el moment de prendre el relleu després de moltes hores. El portaveu del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, Àngel Rodríguez, ha explicat que de matinada uns desconeguts han intentat entrar al centre i ha insultat als joves que hi estaven concentrats.

Moment de l’entrada de l’urna l’institut la Garrotxa d’Olot

En tot moment l’ambient era festiu i tothom esperava amb nerviosisme el moment de l’arribada de l’urna. Abans, però, els Mossos d’Esquadra han començat a arribar a tots els punts de votació. Els agents s’apropaven a l’entrada dels col·legis i la multitud els rebia amb aplaudiments. Davant la impossibilitat de desallotjar els locals els agents s’han quedat a uns metres fent guàrdia mentre els ciutadans restaven a l’espera. Un dels moments clau a primera hora ha estat l’arribada de l’urna a cadascun dels espais. Un representant de l’organització ha distribuït el personal per fer-ne la recepció. Calia protegir-la per evitar que fos requisada.

Els Mossos d’Esquadra s’han personat a tots els col·legis electorals a primera hora del matí

El primer objectiu s’havia complert, l’urna estava instal·lada a l’interior del col·legi electoral i la mesa s’havia constituït. Així s’ha anat succeint ràpidament entre les set i les vuit del matí fins al punt de completar-se totes les meses electorals de la ciutat. Mica en mica les urnes han anat arribant a arreu. En tots els casos s’ha fet de manera estratègica, amb una organització que ha estat mesurada fins a l’últim detall. A l’escola Sant Roc ha arribat a l’interior d’una caixa de cartró i ràpidament se l’han endut dins d’una de les aules per formar la mesa electoral i iniciar les votacions. A tots els col·legis les llargues cues s’han repetit durant tota la matinada i el matí, amb centenars de persones esperant poder votar.

En punt a les nou del matí s’han obert els col·legis electorals i de seguida s’han començat a produir les primeres dificultats per poder votar. Els presidents de les diferents meses d’Olot informaven que la xarxa es col·lapsava o bé que internet es tallava. Aquesta situació s’ha reproduït també als pobles de la comarca.

Els problemes informàtics s’estan repetint durant tot el dia

A mesura que avançava el matí també s’alertava de l’arribada de diversos vehicles de la Guàrdia Civil. En molts moments s’han produït rumors de l’arribada dels agents en alguns col·legis electorals. Aquesta alarma ha provocat que algunes meses hagin optat per amagar les urnes, com a l’institut la Garrotxa. Al cap d’uns minuts, però, han intentat recuperar la normalitat amb intents per connectar-se de nou a l’aplicació i poder introduir els vots del cens. Mentre els membres de les meses intentaven solucionar els problemes els ciutadans esperaven pacientment poder introduir el seu vot.