Diversitat d’opinions entre els representants polítics garrotxins després de la compareixença de Carles Puigdemont

Ahir es va viure un altre moment històric al Parlament de Catalunya amb la compareixença de Carles Puigdemont per valorar el resultat de l’1 d’octubre. El que s’esperava que fos una Declaració d’Independència d’acord amb la llei del referèndum, va ser finalment una porta oberta al diàleg, per ara, sense terminis. Una decisió, segons hem pogut copsar al carrer, comprensible però una mica decepcionant per al col•lectiu independentista. Les reaccions polítiques que vagin arribant en les properes hores seran claus per saber com evoluciona la situació. A la Garrotxa, la majoria de partits han donat suport al diàleg que va demanar el president.

La frase més repetida en les últimes hores després de la compareixença del President Carles Puigdemont al Parlament, que va suposar la suspensió de la declaració d’independència de Catalunya, és possiblement que ara la pilota està al teulat del govern espanyol. En aquesta línia s’han expressat la majoria de representats polítics garrotxins. El president del PDeCat a la Garrotxa, David Coromina creu que ara cal que Espanya i Europa, comencin a fer passos.

Esquerra, de la seva banda, creu que ahir va ser un dia històric. Tot i que la DUI que molta gent esperava no va arribar, creuen que s’ha optat per una bona decisió i espera que l’estat mogui fitxa aviat per poder avançar. Els comuns són, possiblement, els més satisfets amb l’escenari que deixa la intervenció del president, amb el diàleg com a opció prioritària. El PSC a la Garrotxa pensa que s’ha evitat un mal major no proclamant la independència i creu que el conflicte acabarà amb unes eleccions autonòmiques.

Finalment, la posició més crítica a la intervenció d’ahir va ser la de la CUP, que creu que cal obrir un procés constituent tal com defineix la llei de transitorietat. Pel que fa a la negociació, els cupaires creuen que no es pot parlar amb el govern espanyol i han expressat que caldria definir sobre què i en quins termes es parlarà amb el govern espanyol.

x