Olot presenta els pressupostos de 2018 on preveu augmentar les partides d’educació, benestar i ocupació en detriment de cultura

Avui s’han presentat els números del pressupost que vol aplicar l’Ajuntament d’Olot de cara al 2018. Els comptes consolidats pugen un 6’80% respecte l’exercici anterior, fins a superar els 35 milions d’euros. Augmenten les partides en educació, benestar social i ocupació, en detriment de cultura i Festes del Tura. Pel que fa als impostos i taxes, s’ha previst un augment del 2% als ciutadans.

El pressupost consolidat que vol portar a aprovació l’equip de govern de l’Ajuntament d’Olot puja als 35.146.000 euros, una xifra que suposa un increment del 6’80% respecte l’exercici del 2017. Però els números s’han fet, segons el consistori, dins un context de complexitat: s’augmentarà un 2% els impostos i les taxes que hauran d’abonar els ciutadans, en relació amb l’increment previst de l’Índex de Preus de Consum. Un altre aspecte que es modifica en la recaptació de l’Ajuntament és en el càlcul de les plusvàlues. Arran d’un canvi legislatiu, les transmissions només es pagaran quan es detecti que hi hagi un increment de valor, i no en totes les compra-vendes i herències com fins ara. Això pot suposar perdre entre un 30 i un 50% en aquest apartat d’ingressos, que traduït rondaria perdre vora els 400.000 euros.

Pel que fa a les partides de cada àrea, es preveu l’augment del 4’62% respecte el 2017 en l’àrea d’educació, fins a arribar als més de 2 milions i mig d’euros, per l’obertura de la segona línia de l’escola bressol de Sant Miquel; també hi ha previst un increment del 5’23% en serveis socials fins als 844.000 euros per desplegar el model preventiu d’atenció a la infància amb 4 nous professionals; i la partida d’ocupació arribarà al milió 60 mil euros, un 20% més. Però aquests augments aniran en detriment d’altres àmbits, com cultura o Festes del Tura.

El capítol d’inversions baixa de cara al 2018: dels 4 milions i mig del 2017 es passa als 3 milions 587 mil euros. La principal inversió serà la remodelació del Firal, amb 1.800.000€ i es mantenen els 150.000 euros pels Plans Integrals d’Accions de Millora per Sant Miquel i pel Nucli Antic. També es reserven 75.000 euros per posar en funcionament un espai de coworking, 150.000 euros per reurbanitzar la plaça del mig, i 150.000 euros més per a l’Escola d’Art. Es contempla una aportació de 82.000 euros per una part del total de la compra dels terrenys del futur nou ambulatori de Sant Miquel. Així mateix, s’invertirà en la millora de la zona esportiva de skate de Malatosquer. Per a quadrar els números, però, es deixa en suspens durant un any l’atorgament dels premis literaris Ciutat d’Olot, que tenen un import global de 16.500 euros, i que es repensaran de cara a futures edicions.