Els representants polítics de la Garrotxa reaccionen a la declaració d’independència demanant “serenitat i seny”

Nombrosos alcaldes de la Garrotxa, del PDeCAT, d’ERC i la CUP, s’han desplaçat a Barcelona per donar suport a l’aprovació de declaració d’independència del Parlament de Catalunya. Han respost així a la crida de l’Associació Catalana de Municipis i l’Associació de Municipis per la Independència, que els havien convocat per seguir el ple i fer-ho amb la seva vara. En total, uns dos cents alcaldes han acudit a la cita. Després de viure amb intensitat el minut a minut del què passava a la sala, a la sortida no podien amagar la seva felicitat però sense perdre de vista la prudència que reclama el moment.

L’alcalde de Sant Joan les Fonts i president del Consell Comarcal de la Garrotxa, Joan Espona, ha demanat “seny” i no oblidar que “el dia 1 d’octubre la gent va sortir al carrer i qui va voler va poder votar. Per tant, els que som representants d’aquesta gent tenim la responsabilitat de posar-nos davant d’aquest procés i intentar que amb pau i tranquil·litat i serenor puguem gaudir i tirar endavant el que ja hem començat”.

De la seva banda l’alcalde de Santa Pau i diputat d’ERC a la Diputació de Girona, Pep Companys, ha insistit que “ara ja hem fet al pas i ens podem tractar de tu a tu” referint-se al tracte amb l’estat espanyol i ha apel·lat a l'”Europa dels estats, i nosaltres ens sentim com un estat i esperem reacció i respostes. Podem entendre que fins ara no es fes aquest pas, perquè és normal i no teníem la seguretat de proclamar la república, però a partir d’ara s’han de produir posicionaments ferms”.


En aquesta mateixa línia s’ha referit l’exdiputat i exportaveu de CiU al Congrés, Pere Macias, que aquesta tarda ha estat present a la inauguració del nou espai de serveis del volcà Montsacopa d’Olot. Macias també ha dit que “si tu et creus que tens un estat propi has de jugar a Madrid de tu a tu, amb la resolució del Parlament es diu, que es volen obrir converses amb Madrid però, de tut a tu”.

Un altre dels alcaldes que ha assistit al ple d’aquest divendres és Jordi Cargol, de Sant Jaume de Llierca. En declaracions a Olot Televisió i a La Xarxa, Cargol ha concretat que “els alcaldes hem tingut un paper important perquè hem estat la veu del poble i hem assistit als actes de manera massiva. Ara ens toca estar al costat del nostre govern, del nostre president i del nostre estat i ajudar amb tot el que puguem el nostre país”.

De la seva banda l’alcalde d’Olot i vicepresident de l’Associació de Municipis per la Independència, Josep Maria Corominas, que no s’ha pogut desplaçar a Parlament, ha reiterat que se sent “decepcionat d’Europa però espero que al final, ja no els grans partits sinó els mateixos parlamentaris, diguin alguna cosa i ens reconeguin el nostre dret de ser un país normal dins Europa”
L’exalcalde d’Olot, Arcadi Calzada, ha demanat “serenitat” perquè “sabem que és una decisió molt important i definitiva”. Considera que “és un camí difícil que cal afrontar amb convicció”.

Des d’Olot en Comú el seu regidor, Xavier Garcia, s’ha mostrat preocupat per la declaració d’independència. Garcia ha insistit que el seu partit “no estem ni pel 155 ni per una declaració unilateral d’independència i, per tant, els que defensaven una cosa com l’altra al final han decidit tirar fins al final. Pensem que, per desgràcia, el 155 suposarà una ràpida finalització de les nostres institucions i el nostre govern i això no és res de bo”.

Des del Partit dels Socialistes de Catalunya el seu portaveu, Josep Guix, no ha volgut fer declaracions i durant la inauguració de l’espai ‘El fortí’ del Montsacopa se l’ha pogut veure amb un posat seriós i de preocupació, com demostra aquesta imatge on se’l pot veure en segon pla. Mentre això passa es manté la incògnita de què pot passar en el sí de l’equip de govern de l’ajuntament d’Olot, format pel PDeCAT i el PSC. L’alcalde, Josep Maria Corominas, ha reconegut a Olot Televisió que totes les opcions estan obertes.