El Tribunal Suprem instruirà la querella interposada per la fiscalia de l’Estat a Lluís Guinó i la mesa del parlament en motiu del referèndum

El Tribunal Suprem ha admès la instrucció de la querella que la fiscalia general de l’Estat ha interposat als membres de la mesa del Parlament de Catalunya, dels quals forma part el garrotxí Lluís Guinó. Entre els delictes que s’especifiquen, hi ha els de rebel·lió, sedició i malversació per l’organització del referèndum de l’1 d’octubre. Lluís Guinó haurà de declarar dijous o divendres.

L’alcalde de Besalú i membre de la mesa del Parlament de Junts pel Sí Lluís Guinó és un dels polítics afectats per la querella que el Tribunal Suprem ha acceptat del fiscal general de l’Estat José Manuel Maza. L’alt tribunal considera que els fets relatats a la querella podrien ser delictius, i per tant instruirà una investigació. En concret, la fiscalia acusa a la presidenta del Parlament Carme Forcadell i els membres de la mesa de Junts pel Sí i Catalunya Sí Que Es Pot, a més del president de la Generalitat Carles Puigdemont i tot el seu equip de govern dels delictes de rebel·lió, sedició i malversació en relació amb tot el procés independentista i la tramitació de lleis com la del referèndum. Les querelles urgeixen la citació dels investigats, i l’ordre de detenció immediata en cas de no atendre a aquesta sol·licitud. També demana una fiança conjunta de 6’2 milions d’euros per a fer front al delicte de malversació. Així mateix, el delicte de rebel·lió podria comportar condemnes de fins a 30 anys de presó. Com que la dissolució promoguda a través de l’article 155 de la Constitució afecta al govern, la presidenta del parlament i els membres de la mesa mantenen l’aforament i la querella del fiscal només pot ser acceptada pel Tribunal Suprem.