El PDeCAT decideix trencar el pacte de govern amb el PSC a l’Ajuntament d’Olot

El pacte de govern entre el PDeCAT i el PSC a l’Ajuntament d’Olot finalment s’ha trencat. L’alcalde d’Olot, Josep Maria Corominas, ho ha anunciat aquest matí en roda de premsa, acompanyat dels regidors Josep Berga i Estanis Vayreda. La decisió l’han pres aquest dimecres al vespre els associats del partit sobiranista. D’aquesta manera es posa punt i final a gairebé dos anys i mig de treball conjunt amb els socialistes. Ara queda per veure com quedarà configurat el consistori olotí pel que queda de legislatura perquè les eleccions municipals s’haurien de celebrat pel maig del 2019.

L’alcalde d’Olot, Josep Maria Corominas, ha explicat que ha estat una decisió unànime de la militància que va participar a la reunió d’aquest dimecres al vespre però també hi ha tingut molt a veure la pressió ciutadana d’aquests últims dies, sobretot des del suport del PSOE a l’aplicació de l’article 155 i l’empresonament del vicepresident del Govern i els consellers, la setmana passada. La decisió ja s’ha comunicat als regidors del PSC, que no eren presents a la roda de premsa, i ara falta comunicar-ho a ERC i Olot en Comú en una trobada que es preveu que es produeixi aquest matí.

Com a resultat de les eleccions municipals del 2015 el PDeCAT és la força política amb més representació a l’Ajuntament d’Olot, amb nou regidors, però no són suficients per governar perquè la majoria absoluta al consistori olotí està situada als onze regidors. Per tant, el partit liderat per Josep Maria Corominas haurà de decidir ara com afronta aquest darrer tram de legislatura fins les propers eleccions municipals, que s’haurien de celebrar el 2019. Durant els últims dies el partit sobiranista ja havia apuntat la possibilitat de fer efectiu el trencament, sobretot per les pressions socials i polítiques arrel de la postura del PSOE i el PSC en el procés català.

Esquerra Republicana de Catalunya ja havia proposat al PDeCAT trencar amb el seu soci i unir esforços per esgotar el mandat, una proposta que, d’entrada, no acaba de quallar entre les files del PDeCAT. Per tant hi ha diverses opcions sobre la taula. Una podria ser un pacte de govern entre el PDeCAT i ERC, però també hi cap la possibilitat d’un govern en minoria del PDeCAT amb el suport puntual d’altres regidors, que podrien ser els republicans, tot i que Corominas està disposat a entendre’s amb tothom. L’alcalde ha concretat que estudiaran anb calma quina opció s’escollirà i es comunicarà de cara als propers dies. També ha apuntat que de cara al proper ple del mes de novembre es comunicarà el nou cartipàs municipal, és a dir, com es repartiran les regidories. Tot i la decisió de trencament l’alcalde ha volgut deixar clar que la relació amb el PSC era bona i el pacte “tenia bona salut” però “la situació al país ha fet caure el pacte de govern”. A diferència del què ha passat a altres llocs, com a Girona, on PDeCAT i el PSC van acordar el trencament, a Olot els socialistes no compartien la postura i han estat els sobiranistes han pres la decisió. Josep Maria Corominas no ha volgut entrar en detalls de la reacció del PSC i el portaveu del partit a Olot, Josep Guix, no ha volgut fer declaracions.

x