Neix la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica, un servei pioner a Catalunya per detectar situacions de risc durant l’embaràs

Més de la meitat de les parelles que han tingut un fill en el darrer any han passat per la consulta de pediatria mediambiental de l’Hospital d’Olot, una de les branques de la nova Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica de la Garrotxa, que acaba de néixer oficialment. L’equip de pediatres es centra en detectar aquells factors de l’entorn poden influir en la salut dels més petits. Un servei únic a Catalunya

L’Hospital d’Olot i comarcal de la Garrotxa ha posat en marxa l’única unitat de tot Catalunya dedicada específicament a la salut mediambiental pediàtrica, la PEHSU Garrotxa, que és la segona en funcionament de tot l’estat, després de la de Múrcia.

Beure alcohol, fumar tabac, consumir marihuana o exposar-se a substàncies nocives durant l’embaràs són alguns dels factors considerats de risc pels pediatres, que poden perjudicar greument el desenvolupament del fetus i causar problemes coginitius i emocionals als nens. La feina de la unitat, consisteix en detectar-los, avaluar-los i fer-ne un seguiment, així com informar a les parelles. 260, més de la meitat del total de naixements, han passat per la consulta de pediatria ambiental de l’Hospital d’Olot per completar el ‘full verd’, un questionari que forma part de la unitat, i que va instaurar-se ara fa un any. El pediatra ambiental Jaume Campillo destaca que la Garrotxa, tot i ser una comarca on la gent té força consciència ambiental, hi ha alguns mals hàbits força extesos, com el consum de marihuana durant l’embaràs, que algunes parelles no perceben com a negatiu.  També ha destacat que es recomana el consum zero d’alcohol als dos membres de la parella, així com deixar el tabac i les drogues durant l’embaràs i fins a dos mesos abans de començar a buscar la criatura.

La tasca de la nova unitat es completa amb la Unitat de Mediació i Consum, un servei orientat a als joves i adolescents, que funciona des del 2011, relacionat amb el consum de drogues. Dins la mateixa PEHSU Garrotxa també s’han impulsat noves iniciatives com un programa de seguiment per parelles que vulguin deixar de fumar. L’Hospital d’Olot i comarcal de la Garrotxa ha confirmat que de cara a l’any vinent una llevadora completarà aquest equip de professionals únic a Catalunya.