Argelaguer és el poble que millor recicla de la Garrotxa i és l’únic que compleix amb els paràmetres europeus de recollida selectiva neta

Argelaguer és el poble que millor recicla de la Garrotxa. En concret, el municipi aconsegueix una recollida selectiva neta del 51’46%, és a dir, que separa de forma correcta més de la meitat del total que entra als contenidors de reciclatge. D’altra banda, la Garrotxa es situa per sobre la mitjana catalana de recollida selectiva neta.

La Unió Europea vol que l’any 2020 els ciutadans reciclin, com a mínim, la meitat dels residus urbans que es generen, i adverteix que els que estiguin sota aquesta xifra hauran d’afrontar sancions per no separar bé les deixalles. A la Garrotxa, només un municipi compleix ja amb aquests paràmetres: és Argelaguer, que el 2016 va aconseguir una recollida selectiva neta del 51’46%. Per tant, del total d’elements que entren als contenidors de paper i cartó, orgànica, vidre i envasos es separa de forma correcta més de la meitat del material que hi entra. Això sí, segons l’ajuntament és necessari marcar un objectiu més ambiciós i es fixa amb Vilablareix, el poble que millor recicla a la demarcació amb gairebé un 81%.

Per millorar les seves dades, Argelaguer ha dut a terme nombroses xerrades per explicar la necessitat de separar bé les deixalles. També participen d’un programa pilot de recollida aquest 2017, de recollida identificativa. Aquest factor i la conscienciació veïnal han permès reduir el que anomenen com a ‘turisme d’escombraries’, els objectes que gent d’altres municipis llençaven al poble.

Després d’Argelaguer, Sales de Llierca es queda a només sis dècimes de complir amb l’objectiu de recollida selectiva neta, i Sant Jaume de Llierca aglutina un 41’76%. La mitjana de la comarca és superior al 35%, per sobre la xifra catalana, que és del 30’41. Això si, com a nota negativa cal recalcar que ha augmentat la generació de residus a la Garrotxa i a la demarcació de Girona, prop d’un 1%: cada habitant de la comarca llença de mitjana un quilo amb quaranta grams per dia.