Els eurodiputats catalans reconeixen que el cas català ha evidenciat una crisi d’identitat europea

Europa viu una crisi d’identitat. Aquesta afirmació, que està posada sobre la taula des de fa temps, és corroborada per gairebé tots els eurodiputats catalans. El programa ‘Pros i Contres’ d’aquest dimecres ha anat a Brussel·les per prendre el pols europeu a partir del cas català. El programa, que poden veure a l’OTV a la carta, va centrar el debat a partir de la reacció de les institucions europees al conflicte social que viu Catalunya.

El model de l’actual Unió Europea ha centrat el debat de l’especial ‘Pros i Contres’ d’Olot Televisió des del Parlament Europeu, a Brussel·les. Des del PDeCAT consideren que a Europa hi ha països de segona. Ramon Tremosa, del PDeCAT considera que “ara veiem que a la UE hi ha països on es poden fer referèndums i n’hi ha que no. Hi ha països on s’envia a la policia a reprimir votants i n’hi ha que no. Hi ha països on s’empresona sense judici amb falta de garanties totals a exdiputats d’aquesta casa i que són consellers d’un govern democràticament escollit i que poden estar quatre anys amb presó preventiva afrontant penes de 25 anys”.

En la mateixa línia s’ha manifestat l’eurodiputat d’Esquerra Republicana de Catalunya. Jordi Solé s’ha mostrat especialment crític amb la reacció d’Europa amb el cas català.
Jordi Solé reconeix que “el cas català ha evidenciat que Europa és poca cosa més que una suma d’estats i cal recordar que els pares fundadors no s’hi van posar per això. S’hi van posar per fer una Europa d’estats, de pobles però també de ciutadans. Que Europa oficial hagi donat l’esquena a una reivindicació democràtica com és poder decidir a les urnes el futur d’un poble demostra que l’interès número ú és protegir els interessos dels estats i és igual si aquesta protecció va en detriment dels drets fonamentals de la ciutadania”.

Des de Ciudadanos Europeos no es comparteix aquesta opinió. L’eurodiputada Teresa Giménez Barbat diu que Europa ha de ser una pàtria unitària i considera el cas català és perillós pel futur d’Europa i que “veure com determinades corrents que en algun moment no es donen suficient importància poden desembocar en processos tan perillosos i desestabilitzadors per Europa com pot ser el cas de Catalunya”.

Ernest Urtasun, d’Iniciativa per Catalunya Verds, reconeix que no s’ha sorprès per la reacció de la Unió Europea davant el cas català. Ara bé, no comparteix que això justifiqui el naixement d’un moviment que es mostri contrari a la pertinença de Catalunya dins d’Eruropa. Per Urtasun “seria equivocat que de tot aquest procés sortís un moviment euroescèptic a Catalunya que volgués instal·lar que a Catalunya no interessa la Unió Europea. El que hem de fer és ser-hi per transformar-la des de dins”.

Des del PSC, Javi López, assumeix que el procés català ha provocat l’increment de l’euroescepticisme i ho atribueix al fet que els partidaris de la independència havien promès una resposta europea que no s’ha donat: “es va dir que la UE mediaria i forçaria perquè hi hagués un referèndum per la independència, es va dir que la sortida d’Esanya no comportava la sortida de la UE, que en darrer cas sempre interessaria el mercat català. Es va dir fins i tot que la Comissió Europea acceptaria els resultats. Fruit d’aquestes projeccions irreals hi ha gent que sent frustració pel què ha passat”.

Finalment l’eurodiputat independent adscrit al Partit Popular d’Europa, Francesc Gambús, assumeix que hi ha una crisi d’identitat dels ciutadans europeus envers al model actual de construcció de la Unió Europea i que les institucions no són capaces de resoldre.
“Hi ha el cas català, però hi ha el cas Hungarès, el Polonès, la crisi econòmica on la UE no ha donat resposta a temps per poder-la resoldre la crisi social que ve aparellada, la crisi de manca d’identificació dels europeus amb el projecte actual, és una suma de moltes crisis i és on som”.

El programa especial ‘Pros i Contres’ des del Parlament Europeu de Brussel·les és una producció d’Olot Televisió que s’emetrà per un total de quinze televisions locals privades de Catalunya.

x