La Generalitat i la Diputació de Girona compren el volcà Santa Margarida per més d’un milió d’euros a una família d’Olot

Un dels volcans més coneguts de la Garrotxa passarà a mans públiques molt aviat. La Generalitat i la Diputació compraran per més d’un milió d’euros el volcà Santa Margarida de Santa Pau, que fins ara era propietat d’una família d’Olot. El Consell de Ministres ha donat llum verd a la transacció, que garanteix la protecció d’un dels espais amb més atractiu turístic i geològic de la comarca.

El volcà Santa Margarida de Santa Pau és un dels més emblemàtics del Parc Natural de la zona Volcànica de la Garrotxa i també un dels punts més visitats de la comarca. Curiosament, tot i formar part d’una reserva natural, es  troba dins una finca privada. Els dos germans residents a Olot que van heretar-la han vetllat fins ara pel seu bon estat i la seva accessibilitat, fins que han decidit vendre-la a l’administració pública catalana, tenint en compte el seu valor patrimonial.

El Consell de Ministres espanyol va autoritzar fa pocs dies l’acord perquè la Generalitat i la Diputació de Girona passin a ser propietàries del volcà Santa Margarida. El preu del volcà és d’un milió cent-cinquanta-nou mil quatre cents vint-i-nou euros, que els dos organismes aportaran al 50%. El Santa Margarida compta un cràter únic, amb una ermita romànica situada al centre, que és propietat del Bisbat de Girona. La finca també inclou una casa i un antic terreny agrícola.

L’objectiu de la compra és evitar els riscos que suposa l’ús públic d’un espai protegit que és de propietat privada. Ara que el volcà passarà a ser de titularitat pública se n’assegura també la preservació, que no estaria garantida si canviés de propitaris.

 

x