Editen un llibre sobre el passat industrial de Sant Joan les Fonts vinculat a l’aigua del riu

Després dels molins, els volcans o els masos, Sant Joan les Fonts indaga ara en el seu patrimoni fabril. El llibre ‘La força hidràulica de Sant Joan les Fonts’, recull centenars d’instal•lacions i elements que connectaven les antigues fàbriques amb el riu, en un llibre que es presentarà el 23 de desembre. L’ha impulsat l’editorial Oliveras amb el suport de l’Ajuntament del municipi.

El passat industrial de Sant Joan les Fonts està molt lligat a l’aigua i el riu. Els orígens es troben al Molí Fondo, l’antiga fàbrica paperera que des del segle XVIII aprofitava la corrent del salt d’aigua. Però no és l’única. Josep Oliveras i Manel Soler han documentat tots aquells elements vinculats al riu que utilitzaven les empreses històriques de Sant Joan les Fonts per obtenir energia, sota el títol ‘La força hidràulica de Sant Joan les Fonts’. L’editorial santjoanenca ja ha publicat altres llibres sobre diversos aspectes de la història del poble, com ara els masos o els volcans. La idea d’investigar sobre aquest tema va venir del mateix alcalde, Joan Espona, per tal de deixar-ne constància escrita.

El llibre, amb informació històrica i tècnica i més de vuit centes fotografies, és el fruit d’anys de treball de camp, una tasca especialment dificultosa per culpa del pas del temps. La majoria d’instal•lacions estan en desús i molts elements han quedat amagats. El llibre es presentarà oficialment el 23 de desembre a les sis de la tarda al Monestir de Sant Joan les Fonts.

x