Les fonts naturals d’Olot noten la sequera i a algunes hi ha deixat de rajar aigua

Olot ha recollit durant el 2017 780 litres per metre quadrat d’aigua procedent de la pluja, dels 980 de mitjana que normalment hi cauen. Es tracta d’un dels pitjors registres de les darreres dècades, només comparable als períodes del 2007 i 2008. Això es comença a notar en algunes fonts naturals de la ciutat, que deixen de rajar aigua.

A la Font de la Moixina no hi surt aigua, i el canal es mostra estancat per la falta de recursos hídrics. El fet es repeteix a la Font de la Salut, on l’aigua cau a comptagotes. A la Deu, al seu torn, l’aigua deixa de rajar al cap de pocs segons després d’obrir l’aixeta. És un dels efectes de la sequera que pateix Catalunya i que es comença a notar a les fonts naturals d’Olot. L’aigua procedent dels aqüífers volcànics escasseja per la falta de pluja, un problema agreujat per l’augment del consum humà i la pujada general de les temperatures.

Durant el 2017, s’han recollit en total 780 mil•lilitres d’aigua de pluja a la plana d’Olot, i la situació tampoc varia a la resta de la Garrotxa, respecte els 980 litres per metre quadrat de mitjana que cauen a la comarca. Es tracta d’una quantitat molt baixa i la pitjor dels darrers tres anys, amb tendència negativa, i que es constata amb el nivell hídric dels rius. L’episodi és similar al que es va viure el 2007 i 2008, i les previsions no són bones perquè no es pronostiquen llevantades els propers mesos.

De totes maneres, hi ha fonts a Olot que encara ragen amb una aparent normalitat, com la de Les Tries, la de Sant Roc o la del Bufaganyes prop de la Moixina.