Els Mossos recuperen 20.000 peces de jaciments espoliats, alguns d’ells procedents de la Garrotxa

Els Mossos recuperen 393 conjunts arqueològics espoliats de diferents jaciments catalans, amb un total de 20.000 peces d’alt interès científic. El passat mes d’agost es van arrestar els saquejadors, i ara s’han determinat els objectes sostrets, alguns dels quals procedien de la Garrotxa.

Els jaciments poden passar inadvertits per a molts, però hi ha gent que els atribueix un valor prou elevat com per voler saquejar-los. És el que ha passat a 168 jaciments arqueològics i 32 de paleontòlogics d’arreu de Catalunya, alguns de garrotxins, espoliats per dues persones que van ser detingudes pels Mossos d’Esquadra el passat mes d’agost. Arran del nombrós material saquejat, la policia no ha pogut informar dels resultats fins ara, amb la recuperació de 393 conjunts arqueològics i 20.000 peces d’alt interès científic. Tots els objectes van omplir quatre furgonetes i van caldre tres dies de feina per a poder traslladar-los. La investigació es va posar en marxa al detectar el 2016 la venda de material arqueològic fals de jaciments catalans, que els espoliadors guardaven curosament amb un sistema arxivístic. Tota la col•lecció es valora en 110.000 euros, i els dos delinqüents podien viure exclusivament d’aquesta activitat. Les comarques més afectades són el Pallars Jussà o l’Alt Urgell, però a la Garrotxa es comptabilitzen fins a dinou espoliacions diferents, amb saquejos més assidus a la zona de Sant Aniol de Finestres i Les Planes d’Hostoles. Els detinguts van sostreure material d’indrets com la Coma de l’Infern, Sant Miquel del Corb, Sant Andreu del Coll, la Bauma del Serrat del Pont, Sant Llorenç dels Sous, Santa Bàrbara de Pruneres, el Castell d’Hostoles o La Palomera, entre les zones garrotxines afectades.