Mor el pintor Joan Clapera Mayà, referent de la innovació en el corrent del paisatgisme olotí del segle XX

El pintor olotí Joan Clapera Mayà va morir ahir als 88 anys. Clapera Mayà era un dels darrers representants de l’escola olotina, tot i que la seva obra s’ha caracteritzat sempre per allunyar-se de la tradició del paisatgisme clàssic. El pintor serà recordat pel seu estil expressionista traçat amb elements identificatius com els espanta-ocells, els volcans i els pallers. El funeral tindrà lloc aquest dijous a les quatre de la tarda.

La mort de Joan Clapera Mayà aquest dimecres significa la pèrdua d’un dels referents més destacats de la pintura olotina. Nascut a Olot ara fa 88 anys, va iniciar els seus estudis artístics com a alumne de l’Escola de Belles Arts als dotze anys, i després d’una etapa d’absència, hi va retornar als vint-i-quatre, sota el mestratge d’un dels seus referents més importants, Pere Gussinyé. Tot i que normalment és situat com un dels exponents de l’escola pictòrica olotina, el seu estil s’allunya del paisatgisme clàssic. Amb traces expressionistes amb tocs surrealistes, Clapera Mayà va crear un imaginari propi molt identificatiu, amb una gamma de colors personal, innovador i creatiu que el va convertir en un dels pintors garrotxins més importants.

Una constant en l’obra de Clapera Mayà són els paisatges d’Olot: pintor de volcans, pallers i espantaocells de la Garrotxa, els seus elements pictòrics perduraran en el temps, d’una àmplia obra sorgida d’una paleta que ha quedat orfe.

x