Santi Vilanova proposa una ecotaxa turística per la zona volcànica de la Garrotxa i demana protegir el terreny agrícola de la Vall d’en Bas

Una altra veu s’afegeix al debat sobre el model turístic de la Garrotxa. El periodista, escriptor i ecologista garrotxí Santiago Vilanova, qui fou també un dels impulsors del moviment de defensa de la zona volcànica de la Garrotxa quan s’hi feien extraccions de greda, considera que caldria plantejar-se el pagament per accedir a algunes zones del parc natural i restringir l’accés. Vilanova ho ha explicat al programa

El model turístic de la Garrotxa
El sector turístic cada cop té un pes específic més elevat a la Garrotxa. En qüestió de dues dècades s’ha donat un tomb, fins al punt de convertir la comarca en un pols d’atracció turístic a nivell de país. Ara bé, aquest creixement té els seus pros i els seus contres. La cara de la moneda l’arribada de milers de visitants cada any. La creu és la saturació que pateixen alguns espais, com la Fageda. El problema fa temps que està sobre la taula. Es plantegen possibles solucions però no s’acaba de concretar-ne cap.
El periodista, escriptor i cofundador d’Els Verds-Alternativa Verda, Santiago Vilanova, considera que caldria plantejar-se seriosament el pagament per accedir a alguns espais protegits i diu que “la ecotaxa potser sí s’hi haurà d’arribar. Els parcs naturals estan en una situació de degradació molt gran degut a la situació financera de la Generalita.t En un futur serà inevitable de la participació de sectors empresarials al parc, com passa a molts llocs d’Europa. Hi ha moltes empreses que utilitzen el màrqueting de la zona volcànica, utilitzen el logo, i caldria buscar la forma perquè participin en la gestió del parc.”

El futur del museu dels volcans
Vilanova concreta que caldria apostar per un petit parc temàtic on s’expliqui l’evolució de la zona volcànica de la Garrotxa. Des del seu punt de vista això seria un gran atractiu i posa Olot en el punt de mira. “És necessari que Olot lideri, com a capital de comarca, el turisme. La Garrinada és un tema pendent. Considero que és urgent comprar-la perquè és el volcà més conservat de la zona, amb tres cons. Ajudaria molt a la deslocalització del Croscat. L’altre és el Museu dels Volcans.”

Protegir la Vall d’en Bas
Des el seu punt de vista els límits de la zona volcànica de la Garrotxa s’haurien d’ampliar fins a la Vall d’en Bas. Santiago Vilanova és del parer que caldria protegir aquest municipi pel seu alt valor de les terres. “Tenim un ús agrícola de la Vall d’en Bas que no és sostenible. Hi ha una presència d’agrotòxics i de transgènics que desitjaria que la vall fos tota agricultura ecològica i seria un gran mercat per Catalunya i Europa. Això depèn dels pagesos i les noves generacions.” “El tema de la variant hi ha mancat un debat democràtic impressionant. Seria un tema a discutir permanentment on hi haurien de pronunciar-se els científics”.
Vilanova també s’ha referit a la futura variant, que precisament ha de passar per terreny de la Vall d’en Bas. Considera que ha mancat debat democràtic i que s’hauria d’haver discutit amb el sector científic abans de prendre una decisió final sobre el traçat.

x