Els pagesos consideren que una Vall d’en Bas amb una agricultura totalment ecològica no és viable

La Vall d’en Bas podria ser un municipi agrícola cent per cent ecològic? Aquesta és la pregunta que ens hem fet després que el periodista i ecologia Santiago Vilanova ho plantegés al programa ‘Pros i Contres’ d’aquesta casa. Vilanova afirmava que l’agricultura a la vall no és sostenible i convidava a convertir el territori en un referent a Catalunya i Europa. Dons bé, hem anat sobre el terreny i hem traslladat la proposta als mateixos pagesos.

A la Vall d’en Bas s’hi conrea principalment blat de moro. En un any de bona collita, com va ser el 2015, a la cooperativa s’hi poden arribar a recollir fins a 4.000 tones de gra en una sola campanya. Aquest tipus de blat requereix un tractament concret pel seu creixement com ara l’ús de pesticides. És possible viable veure una vall d’en Bas amb una agricultura cent per cent ecològica? És a dir, sense utilitzar productes per abonar, ni per eliminar plagues, ni químics i sintètics ni organismes genèticament modificats? El president de la cooperativa de la Vall d’en Bas, Andreu Costa, ha respost clarament aquesta pregunta: “No. La Vall d’en Bas no pot ser totalment ecològica i hi ha d’haver cabuda per les dues agricultures, una ecològica i una convencional molt sostenible en el medi ambient que s’ha de diferenciar per produir el màxim de quilos de llet, de cereal, de carn i ser el màxim competitiu al mercat.”

En aquesta granja de la Pinya no utilitzen agricultura ecològica. En Jaume Masó fa més de 50 anys que es dedica a l’explotació ramadera familiar de vedella per vendre al mercat principalment al mercat d’Olot. Masó reconeix que a la vall en gran mesura es produeix molt per l’alimentació dels animals de granja. “És un canvi bastant fort perquè automàticament has d’anar amb unes varietats específiques, has d’anar a un sistema de producció diferent. No pots utilitzar adobs, ni purins i herbicides. Tot això representa una manca de producció i la contrapartida és molta mà d’obra. És difícil. D’entrada encareixes el producte. Nosaltres per aquí no hi podem entrar.”


La Vall d’en Bas té les terres més fèrtils de Catalunya però no és un espai natural protegit en tota la seva totalitat, si bé és cert que una part del territori té la categoria de PEIN, Pla Especial d’Interès Natural. La idea d’ampliar el parc natural de la zona volcànica de la Garrotxa fins aquest terme municipal és una idea que es va plantejar fa temps. Llavors no va quallar i ara sembla que tampoc. L’alcalde hi està a favor però ho deixa en mans dels agricultors. L’alcalde considera que és un debat que es pot obrir però que requereix temps. “Són temes prou complexos com per parar-los amb molta calma. Evidentment sempre estarem a favor de protegir el nostre paisatge, l’agricultura, l’entorn. El com, hi ha moltes maneres de poder-ho fer”.

El sector està obert a introduir canvis enfocats a l’agricultura ecològica però ho deixen a l’elecció de cada explotació. Defensen, però, que l’agricultura convencional que utilitzen els associats de la cooperativa és sostenible. Andreu Costa assegura que “s’estan utilitzant adobs químics i també fitosanitaris però la gent està molt ben formada, han anat a curos a l’INS la Garrotxa on s’estan duent a terme unes pràctiques molt sostenibles per al medi ambient. S’utilitzen llavors certificades per la Unió Europea, no són llavors transgèniques sinó totalment certificat i homologat.”
Poques persones dubten dels beneficis de la producció ecològica però encara està lluny de generalitzar-se.