Els treballs de neteja selectiva de la vegetació del cingle de Castellfollit comencen amb les tasques més arriscades

La feina de sanejament del cingle, subvencionada per la Diputació de Girona amb 60.000 euros, és el pas previ a la redacció definitiva del Pla Integral de Conservació de la Cinglera. Amb la neteja els geòlegs podran accedir més fàcilment a l’espadat, i determinar amb més precisió les actuacions destinades a estabilitzar la roca de Castellfollit.

Cal estar ben preparat i disposar d’un bon sistema de seguretat per dur a terme treballs manuals amb maquinària a cinquanta metres de caiguda lliure. És el que fan cada dia, des d’aquest dijous, els cinc operaris forestals que netegen de forma selectiva la vegetació existent al cingle de Castellfollit de la Roca. La seva actuació és exigent pel fet de treballar en vertical, en un penya-segat on esporàdicament es desprenen roques de basalt, i manipulant mecànica pesada i motoritzada. Però aquest no és el principal perill que afronten els treballadors que durant un mes i mig transformaran la imatge actual del cingle, sinó que és la rutina.

Feia temps que l’Ajuntament de Castellfollit esperava aquesta neteja, pas previ a la redacció del Pla Integral de Conservació de la Cinglera, que ja ha compromès inversions de més d’un milió i mig d’euros per estabilitzar la roca. Amb la neteja, ajudaran als geòlegs a determinar noves actuacions per preservar l’espadat basàltic. De moment, tant Parc Natural de la Zona Volcànica, com el Departament de Territori i Sostenibilitat, el Consell Comarcal i la Diputació de Girona s’han implicat en el projecte. El consistori local també intenta detectar les fugues d’aigua procedents del sòl urbà per assegurar la conservació del cingle.

Aquesta primera actuació té un cost de 60.000 euros, aportats integrament per la Diputació. Consisteix en la neteja del perímetre dels cinc metres superiors de tot el cingle, així com l’adequació de camins perquè hi puguin accedir els geòlegs, i la retirada de vegetació que posi en risc l’estabilització de les roques basàltiques en punts determinats.

x