Consell Comarcal i el consistori de la Vall d’en Bas acorden ajornar el projecte de la depuradora fins conèixer el traçat de la variant

El Consell Comarcal de la Garrotxa i l’Ajuntament de la Vall d’en Bas han demanat aplaçar el finançament que ha d’aportar l’Agència Catalana de l’Aigua per la futura depuradora del municipi. El motiu d’ajornar la seva construcció, inclosa en els projectes prioritaris a realitzar a la comarca fins el 2021, és perquè encara no s’ha definit el traçat de la variant de Les Preses, que condicionarà la ubicació definitiva de l’estació.

En episodis de pluja intensa a la Garrotxa, Olot veu sovint com es col•lapsa el seu clavegueram per la càrrega d’aigua que arriba de la Vall d’en Bas i Les Preses, perquè els grans nuclis de la zona depuren les seves aigües residuals a l’Estació de la Canya. Els problemes que presenta el col•lector que prové de la Vall, juntament amb la necessitat de la depuradora d’assumir el creixement urbanístic de la capital garrotxina, fan que el consistori olotí demani des de fa temps la construcció d’una nova depuradora a la conca alta del Fluvià, una estació inclosa en els projectes prioritaris del pla de gestió de l’Agència Catalana de l’Aigua entre el 2016 i el 2021. Però aquesta infraestructura haurà d’esperar: el Consell Comarcal i l’Ajuntament de la Vall han demanat ajornar el finançament d’aquest projecte fins que es defineixi el traçat de la variant de Les Preses, que pot condicionar l’ubicació final de la depuradora.

Davant els que reclamen celeritat en la construcció del projecte, el consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa SIGMA recorda que la construcció de la depuradora també és necessària per la Vall d’en Bas per afrontar el canvi climàtic que afecta la conca alta del Fluvià.

Tot i la petició d’ajornament condicionada per la definició del traçat de la variant de Les Preses, es creu que el projecte de la depuradora de la Vall d’en Bas podria arrencar abans del 2021, quan acaba el pla de gestió del cicle de l’aigua de l’ACA. Es preveu que la seva construcció podria tenir un cost aproximat de cinc milions d’euros.