L’Alta Garrotxa veurà aprovat el seu Pla de Protecció del Medi Natural aquest 2018 però no es planteja la seva conversió en Parc Natural

L’Alta Garrotxa podria tenir aprovat el seu Pla de protecció del medi natural i del paisatge aquest mateix 2018. El document vol regular els usos del territori i garantir la seva conservació. Sobre la petició d’alguns agents per aplicar un Parc Natural a la zona, el Consorci de l’Alta Garrotxa, encarregat de redactar el pla de protecció, considera que això depèn de la voluntat i la força del territori per aconseguir-ho.

Fa més de vint anys que l’Alta Garrotxa espera que s’aprovi el Pla Especial que ha de donar continuïtat i millorar la conservació d’aquest espai natural, a través del qual s’estableixen els objectius de recuperació i conservació, a més de regular el programa d’actuacions a la zona. Ara, el Consorci de l’Alta Garrotxa creu que aquest 2018 pot esdevenir realitat un derivat d’aquest primer document, el Pla de protecció del medi natural i del paisatge: està a punt d’entrar en aprovació inicial, i per tant la seva aplicació definitiva és només qüestió de temps. Es preveu que aquest mateix 2018 es pugui aprovar de forma definitiva.

Amb el Pla, es pretén superar les normes que s’apliquen en aquests moments a l’espai, que havien de tenir una vigència d’un parell d’anys i porten més de dues dècades en ús, i el nou document obrirà les possibilitats del territori.

Respecte a la demanda d’alguns agents de convertir l’Alta Garrotxa en Parc Natural, el Consorci creu que les retallades aplicades als organismes que controlen la zona no permeten plantejar-se l’objectiu. En tot cas, afirma que aquest horitzó només depèn del territori i les seves administracions, amb l’implicació de les tres comarques que comparteixen l’Alta Garrotxa.

L’Alta Garrotxa és un extens territori repartit entre l’Empordà, la Garrotxa i el Ripollès, on hi viuen més de tres-cents habitants.

x