Dory Sontheimer, autora del llibre ‘Les set caixes’, comparteix la seva colpidora història amb el públic d’Olot

Aquest dijous al vespre la sala d’actes de Dinàmig es va quedar petita per acollir a totes les persones que van voler escoltar de primera mà la singular història de Dory Sontheimer. Autora del llibre ‘Les set caixes’, va descobrir, després de la mort de la seva mare, que part de la seva família havia mort en l’Holocaust jueu. La va convidar l’Associació de Dones Alba de la Garrotxa, justament la setmana en que es commemoren les víctimes del nazisme.

La família de Dory Sontheimer, farmacèutica catalana que va néixer i créixer a Barcelona, és una dels milers que van arribar a l’Espanya republicana fugint de l’horror del nazisme. Fins als 18 anys, en ple franquisme, no va saber que els seus orígens eren jueus i, encara viuria molts anys més sense conèixer pràcticament res del que havien viscut els seus pares. No va ser fins el 2004 quan, entre les pertinences de la seva mare, va fer una troballa que li va canviar la vida: set caixes amb una història colpidora. Sontheimer va iniciar una investigació sobre els seus orígens que l’ha portat a viatjar pel món fins a retrobar-se amb més d’una vintena de familiars. Un periple que ha posat per escrit en dos llibres, ‘Les 7 caixes’ i ‘La vuitena caixa’ i que ahir va presentar a Olot, a la conferència organitzada per l’Associació de Dones Alba de la Garrotxa, que s’hi van posar en contacte a través de l’artista Rosa Serra. L’acte s’ha celebrat aquesta setmana coincidint amb el dia internacional de Conmemoració en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, que és el 27 de gener. A més, el proper dimarts 30 de gener, TV3 estrena el documental sobre la vida de Dory Sontheimer a l’espai Sense Ficció, a partir de les deu de la nit.