‘Estiu 1993’ s’alça com la Millor Pel·lícula del cinema català als Premis Gaudí

La pel·lícula amb segell garrotxí ‘Estiu 1993’ ha estat una de les protagonistes de la desena gala dels Premis Gaudí de l’Acadèmia del Cinema Català, que s’han entregat aquest diumenge a l’Auditori del Fòrum de Barcelona. Dels 14 guardons als que optava se n’ha endut cinc. Els acadèmics l’han escollit com a Millor Pel·lícula i també han reconegut Carla Simón amb els premis a la Millor Direcció i Millor Guió. Anna Pfaf i Dídac Palou, muntadors del film, s’han endut el Gaudí al Millor Muntatge i Bruna Cusí el premi a Millor Actriu Secundària.

‘Estiu 1993’ es va gravar en diferents punts de la Garrotxa el 2016 i està basada en les vivències de la directora, que va créixer a les Planes d’Hostoles després de la mort dels seus pares. La cinta ha estat àmpliament reconeguda a nivell internacional i va ser escollida representant del cinema espanyol als Oscar tot i que no va arribar a ser finalista. Un palmarès que es podria ampliar més el proper cap de setmana als Premis Goya del cine espanyol, on competeix en vuit categories.

‘Incerta Glòria’, d’Agustí Villaronga, ha estat la pel·lícula més premiada de la nit dels Gaudí amb set guardons. La gala d’enguany ha estat marcadament reivindicativa, amb diverses referències als polítics empresonats i els que estan a Brusel·les. La presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola, ha demanat més inversió en el sector audiovisual per garantir la supervivència del cinema català i els Premis Gaudí.