La neu i la pluja calmen la sequera i asseguren les reserves d’aigua fins a les acaballes de la primavera

La neu que va caure diumenge ha tingut continuïtat durant el dilluns a diversos punts de la Garrotxa atura el període de sequera que patia la zona, i assegura les reserves d’aigua fins al juny. En alguns dels colls de la comarca s’han acumulat gruixos que superen clarament el mig metre.

La imatge que ofereix la carretera d’Olot a Vallfogona és espectacular: es repeteixen les postals que recorden als punts més elevats del Pirineu en ple hivern; moltes senyals de carretera es troben enclotades per les volves acumulades…L’episodi de pluja i neu ha tallat d’arrel la sequera que patia la comarca. Els 65 litres per metre quadrat caiguts a Olot, els 84 de Sant Feliu de Pallerols, o els gruixos de més de mig metre de neu recollits als cims garrotxins han d’assegurar les reserves d’aigua fins a acaballes de la primavera.

Els beneficis de la neu caiguda no seran només estètics o hídrics. Les volves estovaran la terra seca, permetent que l’aigua penetri al subsòl a més profunditat. Els camps agrairan aquest episodi blanc, amb l’entrada de nitrats que arrossega la neu.

Aquest matí, encara es demanava portar cadenes per si de cas als colls de Coubet i de Canes, malgrat que en cap moment l’acció de la nevada ha perjudicat la circulació entre comarques. Això sí, feia temps que no es veia una precipitació d’aquestes característiques.

Ja a les parts baixes de les valls, la neu es convertia en aigua ràpidament. El Fluvià, al seu pas per Olot, va passar d’una alçada de cinc centímetres el dissabte als seixanta d’aquesta darrera nit. Pel que fa al registre històric de precipitacions, el 2018 s’està comportant de forma generosa: de moment s’han recollit 136 litres per metre quadrat a la ciutat en el que portem d’any, mentre que en el mateix període de l’any anterior n’havien caigut només 20. A la Vall d’en Bas, s’han recollit 162 litres, set vegades més que el 2017.