La Unitat de Patologia Mamària de l’Hospital d’Olot detecta i tracta 40 càncers de mama al llarg del 2017

L’Hospital d’Olot va diagnosticar i tractar 40 càncers de mama l’any passat. Ja fa 10 anys que l’ens sanitari comarcal disposa de la Unitat de Patologia Mamària (UPM). Els professionals que hi treballen ens han explicat quins són els factors de risc que poden afavorir a l’aparició d’un càncer de mama.

La Unitat de Patologia Mamària (UPM) de l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa va visitar 123 pacients durant el 2017. Des del 2015 l’Hospital d’Olot ja disposa de servei de quimioteràpia i gairebé tots els tractaments es poden realitzar a la capital garrotxina, exceptuant la radioteràpia que s’ha de fer a l’Institut Català d’Oncologia de Girona.

Hi ha diversos factors de risc que poden contribuir a patir un càncer de mama al llarg de la vida, alguns però, es poden controlar. Segons Vasile Veste, cirurgià de la Unitat de Patologia Mamària, el sobrepès, el tabaquisme, el consum d’alcohol i la manca d’exercici físic són factors de risc.

Existeixen quatre vies d’accés a la Unitat de Patologia Mamària: el Programa de Detecció Precoç del Càncer de Mama, mitjançant un diagnòstic ràpid al metge de capçalera, a la revisió habitual del ginecòleg o altres vies com urgències o metges privats. Des de la unitat es proposa el tractament més òptim per cadascun dels pacients. Pel que fa la prevenció del càncer de mama, es recomana l’autoexploració un cop cada mes per observar canvis a nivell de la pell, secrecions o l’aparició d’algun nòdul.