Les carnisseries garrotxines combinen tradició i innovació en la festivitat del ‘dijous llarder’

Avui és ‘Dijous Llarder’, un dia vinculat a l’inici del Carnaval que a la Garrotxa es viu com tota una festa gastronòmica. Especialment a les carnisseries que, més enllà dels embotits típics, cada any posen una mica de creativitat a la tradició.

La botifarra d’ou, els llardons i l’embotit en general són els reis de la taula en una festivitat que cada any canvia de data, però que tothom té marcada al calendari. El ‘dijous gras’ o ‘dijous llarder’ es celebra sempre el dijous abans de Carnaval. Un dia que tradicionalment s’aprofita per menjar carn i ous abans dels quaranta dies de Quaresma i les seves restriccions. En els darrers anys, però, la tradició gastronòmica ha guanyat terreny al simbolisme religiós i cada cop hi ha més gent que gaudeix dels productes típics de la jornada en un ambient festiu. Una tendència que s’ha notat a les carnisseries.

Al mostrador de la Carnisseria Planagumà d’Olot avui s’hi poden trobar productes que s’elaboren poques vegades a l’any, com la botifarra de carn de perol i fesols, o la botifarra negra amb arròs. Però el ‘dijous llarder’ també inspira els carnissers a sorprendre els seus clients. Els germans Planagumà han elaborat per a l’ocasió croissants de llardons i hamburgueses de peu de porc.

La Garrotxa és una de les comarques catalanes on la celebració del ‘dijous llarder’ ha sobreviscut millor al pas del temps, especialment per la tasca dels productors, restaurants i establiments que cada any s’hi sumen.