Es compleixen 50 anys de la mort de Josep Maria Mir Mas de Xexàs, un olotí polifacètic

Una de les persones més polifacètiques que ha tingut Olot la llarg del segle XX, Josep Maria Mir Mas de Xexàs, és el protagonista de La Vitrina del Trimestre i que es pot veure fins el 28 de febrer a l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa. Pintor, ninotaire, crític d’art, escriptor, periodista, polític i activista cultural, Mas de Xexàs és un dels personatges més singulars que ha tingut la ciutat.

Va ser un personatge interessant des de molts punts de vista i molt representatiu d’una època que va marxar amb ell. A Olot es vivien unes circumstàncies irrepetibles i Mas de Xexàs en va ser protagonista. Domènec Moli n’és un dels grans coneixedors i de la seva època. Va ser amic d’aquest home polifacètic. El descriu com una persona que va viure una vida complicada. “Fins el 36 es va moure en el món de l’art. Va connectar amb una quantitat molt gran de gent de fora d’Olot. Va estar a Mallorca, a Barcelona i va fer molts contactes. Formava part d’aquella generació d’escriptors i intel·lectuals olotins, la generació més important que ha tingut Olot, durant la República, juntament amb els Garganta i els Danés i Joaquim Vayreda”.

L’octubre del 1934, durant la setmana tràgica, Mas de Xexàs treballava a l’ajuntament i uns desconeguts de Barcelona el van tenir tancat a l’ajuntament. L’endemà en va sortir i mai ningú va saber exactament què havia passat. Moli explica que “L’endemà va perdre el cap. Anava braços amb creu per aquestes muntatges cremant la seva obra. Va passar els anys de la Guerra Civil en una casa de salut a Lloret i va tornar en unes inquietuds i ganes de fer coses. Va fundar el cràter d’art, un de les grans societats artístiques d’Olot”.

Les obres que van quedar formen part de l’evolució de l’Escola Olotina, fugen del classicisme d’aquell corrent. A més va ser escriptor i caricaturista, fundador de la Revista d’Olot. Una persona que Moli la defineix de senzilla i sense pretensions.

Mas de Xexàs va morir un dia abans del dijous llarder del 1.968, ara fa justament 50 anys. Per aquest motiu l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa li dedica La Vitrina del Trimestre.

x