La nevada d’aquest dilluns deixa fins a quinze centímetres de neu als municipis de l’oest i sud de la Garrotxa

Aquest dimarts pràcticament tota la Garrotxa s’ha llevat sota una capa blanca. La segona nevada important de l’hivern ha deixat gruixos de fins a 13 centímetres a la Vall de Bianya, Santa Pau o Sant Feliu de Pallerols  i imatges tan bucòliques com aquesta del cingle de Castellfollit de la Roca o Sant Joan les Fonts. Les baixes temperatures, que han arribat als vuit graus negatius en alguns punts, han fet que la neu es mantingués als camps i a les teulades però afortunadament a primera hora es podia circular amb normalitat a tota la comarca i no s’ha hagut d’anul·lar cap servei de transport escolar. La nevada sí ha afectat almenys un centenar d’alumnes de les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols i Sant Aniol de Finestres que avui no han anat a l’Institut a Amer perquè el centre ha suspès les classes. L’episodi de neu anunciat va començar aquest dilluns prop de les cinc de la tarda i va complicar especialment la circulació a la Vall d’Hostoles, la Vall d’en Bas i la Vall de Bianya.

La nevada ha arribat a la Garrotxa puntualment, tal i com s’havia previst. Durant tota la tarda i fins ben entrada la nit ha estat nevant amb generositat a diferents municipis de la comarca, però sobre els de la meitat sud oest, afectant especialment Olot, la Vall de Bianya, la Vall d’en Bas, les Preses, Sant Feliu de Pallerols i les Planes d’Hostoles. En aquests dos últims municipis la nevada ha deixat gruixos de fins a tretze centímetres. Fins a mitjanit els Mossos d’Esquadra han estat fent controls de trànsit a la rotonda de la C-37, als túnels de Bracons, per informar als conductors que la carretera presentava gruixos de neu, malgrat que les màquines estaven treballant intensament. Els agents només deixaven passar aquells conductors que portaven cadenes i els que no en portaven els prohibien el pas.

Els agents de trànsit dels Mossos d’Esquadra tampoc han deixat circular els vehicles de gran tonatge durant tota la nit per evitar que poguessin patir un accident als túnels de Bracons. Tots aquells conductors de camions que es dirigien cap a Osona han estat traslladats als carrers del polígon industrial de Sant Esteve d’en Bas on han passat bona part de la nit a l’espera que millorés el temps i que les màquines llevaneus retiressin la neu acumulada la via. La zona s’ha convertit en un aparcament improvisat.

Durant tota la nit les màquines llevaneus han treballat per netejar les carreteres principals de la Garrotxa, sobretot aquelles que uneixen els pobles. Són la C-67, entre les Planes d’Hostoles i Olot, i la C-37, que uneix la Garrotxa i Osona. En algun moment, però, la neu es tornava a acumular i dificultava la circulació. A partir de les onze de la nit també ha començat a caure dràsticament la temperatura i la neu s’ha convertit en plaques de gel.

Als municipis de l’oest i sud de la comarca és on la nevada ha caigut amb més abundància. A les Preses, per exemple, el pati de les Monges i l’entorn de l’església del poble presentava una imatge totalment idíl·lica, amb un tou de nou que arribava fins als onze centímetres al centre del poble.

La quantitat de neu acumulada s’incrementava quan més al sud de la comarca. A Sant Feliu de Pallerols s’han assolit els dotze centímetres de neu i al barri del Jonquer de les Planes d’Hostoles als tretze centímetres.

Una altre de les imatges totalment idíl·liques s’ha pogut veure a les Planes d’Hostoles. A la plaça del poble i a la rambla la neu ha deixat fotografies que quedaran al record de molts veïns. I és que una nevada com aquesta feia molt temps que no es veia a la Garrotxa. I caldrà tenir molta precaució perquè aquest dimarts es preveuen temperatures extremadament baixes durant tot el dia i, de cara a dimecres, la previsió apunta una nova nevada que podria ser igual o més intensa que la d’aquest dilluns.