La forma de reciclar els residus a les llars de la Garrotxa té els dies comptats

La forma com les famílies gestionen els residus té els dies comptats. Una normativa europea obligarà a reciclar totes les deixalles a partir del 2020. A partir d’aquell moment totes les llars estaran obligades a aplicar un nou sistema de gestió. No es pagarà més pels residus que es generin i es penalitzarà els que no ho facin correctament. A la Garrotxa s’hi està treballant des de fa temps i molt aviat s’implantarà el nou sistema.

Davant aquest canvi de normativa el consell d’alcaldes de la Garrotxa ja va decidir fa un temps que calia fer proves pilot a la comarca per tal d’esbrinar quina és la millor manera de gestionar els residus. Aquestes proves, que s’han fet a quatre municipis, arriben al final i molt aviat es presentaran els resultats. Tot plegat té la finalitat d’adaptar-se una nova normativa comunitària que obligarà reciclar totalment a partir del 2020. Ara bé, de quina manera s’acabaran gestionant les deixalles? El president del Consell Comarcal de la Garrotxa ha explicat a OLOT TELEVISIÓ que “hi ha quatre models. Un és el porta a porta, un amb bosses codificades, un altre amb contenidors amb una targeta i bosses codificades i un altre que només t’identifiques i van amb bosses codificades. Dels quatre models n’hi ha dos, el porta a porta i el de la targeta personalitzada amb les famílies, que són els que la feina es fa millor”.

Per aconseguir-ho caldrà que les famílies canviïn els hàbits de reciclatge. Espona ha concretat que darrera aquest nou sistema hi ha la voluntat d’estabilitzar el preu de la recollida de les deixalles. Espona ha concretat que “el que hem de mirar és d’estabilitzar el preu. La persona que fa el triatge que ha de fer no se l’ha de beneficiar. Amb el nou sistema qui no faci el que toca se’l penalitzarà”. Això significa que es controlarà la gestió que faci cada llar dels residus. Ara s’està valorant quin sistema se seguirà.