L’Observatori del Paisatge crea un arxiu d’imatges online obert a penjar-hi fotografies

De ben segur que aquests dies els mòbils i les càmeres dels garrotxins han tret fum per captar les vistes de postal que ha deixat la nevada a la Garrotxa. Moltes d’elles podrien formar part de l’Arxiu d’Imatges de l’Observatori del Paisatge. Una eina online oberta als ciutadans per compartir i difondre fotografies dels diferents tipus de paisatge que hi ha a Catalunya.

La neu és un dels fenòmen meteorològics que més modifica el nostre paisatge habitual. Un factor que ens sorprèn i que volem guardar a la nostra memòria. Per això aquests dies de nevada les xarxes socials s’han omplert d’imatges d’allò més bucòliques. Unes fotografies que ara poden formar part de la nova eina de l’Observatori del Paisatge de Catalunya, amb seu a Olot.

És el web arxiu.catpaisatge.net, un fons de fotografies digitals que s’elabora de forma col·laborativa amb l’objectiu de preservar-les i compartir-les. No hi ha requisits de qualitat per aportar-hi fotos, ja que es busca recollir la varietat dels paisatges catalans, urbans, agrícoles o quotidians i fer-ne pedagogia.

La pàgina web d’aquesta iniciativa del Centre de Documentació i Paisatge ja està operativa, tot i que la opció per pujar fotografies funciona en fase BETA. Per a fer-ho cal complimentar les dades bàsiques de la foto com la data i la localització, així com de quin tipus de paisatge es tracta. Les imatges de l’Arxiu poden servir, per exemple, per estudiar l’evolució del paisatge amb el pas del temps, però també se’n pot fer ús per a llibres o treballs sota una llicència Creative Commons.