El llenguatge típic de la Garrotxa està perdent força i podria desaparèixer

El parlar de la Garrotxa, aquell parlar rural i típic de la nostra comarca, s’està perdent. És la conclusió a la que han arribat dos filòlegs de la comarca. Joaquim Monturiol i Eloi Domínguez, autors del llibre ‘El parlar de la Garrotxa’, han constatat un canvi en la forma de parlar dels garrotxins.

El parlar de la Garrotxa és el resultat d’una comunitat de persones que comparteixen un entorn natural comú que ha propiciat un parlar concret. Dels anys seixanta cap aquí s’ha produït un canvi en el parlar però sobretot en la societat. De ser una comarca mal comunicada i molt rural ha passat a ser una zona amb bones comunicacions. Aquest fet ha contribuït en canviar el parlar de la Garrotxa. El filòleg Joaquim Monturiol ha explicat a Olot Televisió que “moltes paraules que vàrem recollir l’any 2001 ens trobem que ara hi ha molts parlants que no saben què volen dir o que ni tan sols les han escoltat mai. Això ho vàrem comprovar en dues franges d’edat, amb alumnes de l’Institut Bosc de la Coma i en gent gran. Vàrem quedar sorpresos perquè moltes d’aquestes paraules aquests últims ja no les coneixien”.

El canvi s’ha produït els últims anys, de joves que han estat formats en llengua catalana. Això ha provocat un canvi perquè són persones que han après un català normatiu i no tant oral, que és el que havien sentit els avis. A més, la revolució tecnològica i la forma de relacionar-nos també propicia aquest canvi. Per tant, cal preguntar-nos si el parlar de la Garrotxa està en perill. Segons Monturiol, “tal i com l’hem entès sempre, el parlar de la Garrotxa té data de caducitat. Ara bé, hi haurà una sèrie de trets que perviuran”.

La publicació del llibre va propiciar que moltes persones mostressin interès per fer arribar més paraules i frases del parlar de la Garrotxa. Els seus impulsors, Joaquim Monturiol i Eloi Domínguez, no descarten publicar-ne un segon.

x