Contenidors tancats amb targetes d’obertura, el sistema de recollida que es podria aplicar a la Garrotxa

Contenidors tancats que s’obren amb una targeta per llençar-hi les escombraries. Aquest podria ser el nou sistema de recollida de residus a la Garrotxa després que s’hagi provat amb èxit a Argelaguer en els darrers sis mesos. El Consell Comarcal ha presentat avui el resultat de les proves pilot  i no descarta que puguin conviure diferents models de recollida. L’objectiu a llarg termini és poder implantar el pagament per generació, és a dir, qui més contamina, més paga.

Tot i ser la segona comarca de la demarcació de Girona amb un percentatge més alt de recollida selectiva bruta amb un 45%, la Garrotxa està molt lluny dels paràmetres europeus que marquen que de cara al 2020 s’haurien de reciclar la meitat dels residus. Davant la necessitat d’un canvi de model en el sistema de recollida, el Consell d’Alcaldes va demanar al Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa, el Sigma, que desenvolupés diverses proves pilot abans de prendre una decisió definitiva.

En els darrers sis mesos s’han provat diferents sistemes en quatre nuclis representatius de la comarca: Contenidors oberts amb identificació d’usuaris als sectors de Can Blanc, Can Jofre i Can Potxa de Santa Pau, bosses amb codi QR al barri de la Roureda de Sant Joan les Fonts, contenidors tancats d’obertura amb targeta a Argelaguer i ‘porta a porta’ al barri de les Olletes de La Vall d’en Bas. Tots els alcaldes fan una bona valoració de les proves i agraeixen la col·laboració dels veïns.

Per valorar-ne el funcionament s’han tingut en compte diversos criteris: el nivell de selecció, les despeses que genera el servei, si és factible o no l’aplicació de pagament per generació, quina acceptació té entre la ciutadania i si requereix mecanismes de control i inspecció.  Segons els estudis, el model més viable a la Garrotxa seria el que s’ha provat a Argelaguer, que ha rebut una nota mitjana de 8 sobre 10. El porta a porta, d’altra banda, seria el sistema més car d’implantar, però amb el qual s’obté un millor nivell de selecció. El nou Programa de Gestió de Residus de la Garrotxa es presentarà a l’abril i, d’acord amb els resultats de les proves, no es descarta que puguin conviure diferents models a criteri dels municipis.

El sistema o sistemes que s’escullin han de permetre aplicar, a la llarga, el pagament per generació, és a dir, que qui més residus generi, pagui més. L’objectiu del Consell Comarcal, però, és que el preu de les taxes es mantingui. S’espera que l’aplicació del nou model comenci a partir del primer semestre de 2019, un calendari que podria endarrerir-se pel litigi que manté el Consell Comarcal amb una de les empreses encarregades de la recollida de residus.