Olot acull un seminari sobre el futur del reciclatge i debat el sistema de ‘pagament per generació’

El sistema de selecció de residus està més a debat que mai. L’objectiu a llarg termini és el pagament per generació, que penalitzarà aquells ciutadans que no facin una separació correcta de les deixalles. Aquest va ser, precisament, el tema central del seminari que es va fer ahir a Olot, que va comptar entre els participants amb Lluís Recoder, exconseller de Territori i Sostenibilitat, i el director del SIGMA Francesc Canalias. Aquest va explicar que el pagament per generació es provarà l’any vinent en dos municipis garrotxins.

El ‘pagament per generació’ és un sistema personalitzat de recollida de residus segons el qual qui més contamina més paga. La Generalitat vol implantar-lo a Catalunya de cara al 2020, per assolir els nivells de reciclatge del 50% que marca la Unió Europea.

Aquest dimarts la sala El Torín d’Olot va acollir unes jornades per debatre quin ha de ser el full de ruta per a millorar el grau de selecció i compartir experiències innovadores en un moment en què els sistemes actuals no són suficients per arribar a l’objectiu. L’advocat i exconseller de Territori i Sostenibilitat Lluís Recoder va encapçalar una taula rodona entorn de les possibilitats d’implantació del pagament per generació.

Les jornades, on van participar tècnics de tot el país, també van servir per posar en comú experiències d’altres municipis, com ara la prova pilot en l’ús del mòbil per a la selecció que s’ha fet a l’Urgellet. Des de la Garrotxa es van presentar els resultats de la prova pilot que s’ha fet en quatre municipis en els darrers sis mesos i el sistema dels contenidors tancats que s’ha testat a Argelaguer, que ha resultat el més exitós de l’estudi. El Consell d’Alcaldes decidirà properament quin o quins models s’apliquen finalment a la Garrotxa per tal de caminar cap al pagament per generació. Però, quins són els primers passos a fer? El director del SIGMA, Francesc Canalias, ha explicat a Olot Televisió que la previsió és que el 2019 se’n provi el funcionament en dos municipis garrotxins, d’una forma paral·lela a la taxa existents. Ara les taxes per a recollida de residus que paguen els ciutadans es calculen segons diversos factors però no tenen en compte el volum de residus que es generen ni la qualitat en la selecció. Un fet que, a partir del 2020 canviarà per identificar fàcilment els que no ho facin bé.