El Consell Comarcal liquida en positiu el pressupost del 2017 en un ple marcat pels canvis al grup de la CUP

El Consell Comarcal de la Garrotxa va aprovar d’urgència la delegació a la presidència per determinar les bases dels ajuts de les beques menjador pel proper curs, en un any on s’ampliarà el termini per a fer les sol·licituds. El ple va ser marcat pels canvis de consellers en el grup de la CUP.

La gestió de les beques menjador és un dels programes d’ajuda social més important dels que duu a terme el Consell Comarcal de la Garrotxa, però el bloqueig de la Generalitat amenaçava no poder complir amb els terminis per obrir el període de peticions de cara al curs 2018-2019. Per aquest motiu, aquest dijous es va aprovar d’urgència en el ple de març la delegació a la presidència de l’ens per estipular les bases dels ajuts pel curs vinent. Probablement, es prorrogaran els mateixos criteris, que han permès donar 300 beques més en l’últim període arribant als 1074 ajuts. Pel proper curs es preveu que s’ampliï el període de sol·licituds, del 2 de maig al 8 de juny, i que els criteris siguin homogenis arreu de Catalunya. Entre els diferents punts del ple, es va donar compte de la liquidació del pressupost del Consell Comarcal corresponent a l’exercici del 2017, que es fa en positiu; a més, es va fer una modificació de crèdit amb el saldo positiu obtingut del contenciós de l’ACA, de 80.000 euros.

El ple del mes de març del Consell va arrencar amb l’entrada del nou conseller de la Candidatura d’Unitat Popular, Quim Llach, que substitueix a Lluís Rubió. Actualment, Llach és regidor a Sant Joan les Fonts, i en el moment de prendre possessió ja va topar amb el PSC: el conseller cupaire va jurar el càrrec per imperatiu legal amb les obligacions marcades per la Constitució espanyola i prometent fidelment el treball per la República Catalana, i que els socialistes formen part dels grups polítics que exerceixen repressió al país.

 

No és l’únic canvi que viurà el grup polític: l’altre consellera, Sílvia Pagès, també va anunciar la seva renúncia, i el seu lloc l’ocuparà Raül Massanella, segons es va dir al mateix ple. Pel que fa a la resta de punts, destaca la pròrroga de la gestió de camins de l’Alta Garrotxa al Consell a través de la xarxa Itinerànnia, i es va revisar els preus del servei públic de recollida de deixalles en proximitat amb un augment de l’1’7%. Per unanimitat es va aprovar una moció per revertir les reclamacions d’IVA que es fan a entitats culturals i mitjans de comunicació públics.

En l’apartat de precs i preguntes, Esquerra Republicana va demanar contemplar l’any 2019 la possibilitat d’incloure una partida per crear una brigada comarcal de suport als municipis. A petició del PSC el Consell Comarcal farà arribar una felicitació als RCR arquitectes en motiu de l’homenatge rebut per part de la Fundació Mies van der Rohe. ERC i la CUP no s’hi van sumar perquè hauran de contemplar afegir-s’hi a través dels seus òrgans interns.