El restaurant Les Cols crea l’Hort on hi cultiven el producte “no viatjat” que utilitzaran els cuiners per elaborar els plats

Pastanagues, flors comestibles, gallines, xais… aquests són els principals ingredients del restaurant Les Cols. La Vall de Bianya és on creixen els aliments que permetran oferir una experiència gastronòmica… És l’Hort de les Cols, un espai que representa el punt de partida del futur del restaurant. Aquest dilluns s’ha visualitzat per primera vegada coincidint amb la presentació del llibre Ànima, de Fina Puigdevall i Manel Puigvert.

Aquest és el punt de partida del producte no viatjat, el de proximitat. Aquí es cultiven les hortalisses, creixen les gallines. Uns productes que van directament del camp al restaurant Les Cols. Aquesta és la darrera aposta de Fina Puigdevall i que representa el pal de paller de l’aposta gastronòmica del restaurant, que l’any 2005 va aconseguir la primera estrella Michelin i el 2010, la segona. A l’hort aposten per conrear varietats tradicionals de la Garrotxa.

En Guillem Coromina i en David Castanyer són els responsables d’aquest quilòmetre zero del producte de proximitat. Mimen cada metre quadrat d’aquest espai. Cada rasa és una experimentació, com és la utilització dels taps de suro de les ampolles de vi que actuen de capa protectora contra la radiació i manté la humitat. Coromina explica que l’Hort “permet tenir les plantes en tots els diferents estadis que es pot trobar, des del germinat a una mini planta a la flor. Això els cuiners venen aquí a l’hort i poden agafar el producte en el seu estadi òptim”.

I al costat de l’hort s’hi troba l’espai I+D de la Casa Horitzó de la Vall de Bianya. L’arquitectura dels RCR Arquitectes s’entrellaça amb l’espai natural d’aquest indret per esdevenir un instrument perfectament afinat. Com si es tractés d’una obra mestra musical, on les notes van acord amb l’entorn.

Aquest dimarts Les Cols ha ofert una visita guiada que ha coincidit amb la presentació de llibre Ànima, una recopilació dels gairebé 30 anys d’història del restaurant. Una publicació que conté l’experiència de tot aquest temps amb els viatgers que n’han format part, els productors de quilòmetre zero. Fina Puigdevall concreta que “és tendència el fet de tornar als orígens, amb llavors oblidades. Ens agrada parlar amb la gent del Parc Natural i que ens ajudin a recuperar varietats. Amb la gent de Sigma que ens donen grans i fa possible la recuperació. Tot això fa que ens hi sentim còmodes. El projecte de Les Cols ha incorporat dos hortolans, un enginyer agrònom que ajuda que tot això sigui possible. Ens sentim còmodes amb aquest nou camí”.

A la presentació s’han convidat els productors que treballen conjuntament amb Les Cols perquè el comensal gaudeixi d’una autèntica experiència a la taula.

x