Acaben els treballs de neteja de la vegetació de la cinglera de Castellfollit de la Roca

Els treballs selectius de neteja del cingle de Castellfollit de la Roca ja han acabat. Tot i que encara queda una actuació pendent, la cinglera presenta ara una imatge amb molta menys vegetació. Ara, els geòlegs han de seguir investigant per planificar accions per desenvolupar el Pla Integral de Conservació del cingle, que contribueixin a estabilitzar la roca.

Aquesta és la imatge que ofereix ara la part frontal del cingle de Castellfollit de la Roca. S’ha tret molta vegetació de les parets verticals, tant de la banda del riu Fluvià com la del Turonell, que ha de permetre poder veure millor l’estat de les columnes basàltiques que aguanten el municipi. L’actuació ha durat menys dels quaranta dies laborals previstos, perquè el temps ha ajudat a la feina, i s’ha destinat una persona més en la brigada que ha retirat de forma selectiva les espècies que afectaven la roca. A més, durant els treballs s’ha pogut identificar punts concrets que necessiten una actuació immediata per evitar la degradació del cingle. Segons Toni Arimany, administrador de Solutioma -l’empresa encarregada de la neteja-, s’ha hagut de treballar amb precaució per no tirar noves pedres, i fins i tot han “descobert abocaments d’aigua no previstos”.

 

Els treballs, però, no s’han acabat aquí: un cop retirada la vegetació, cal impedir el creixement de noves plantes que puguin envair el terreny recuperat. A més, els geòlegs ja estan investigant possibles accions per estabilitzar la roca. Queda “l’aplicació dels líquids fitosanitaris: quan comencin a brotar les plantes s’hi han de posar herbicides per tal que es vegin bé les fissures de la roca”.

 

Ara, cal que l’administració també compleixi la seva part: per tal d’amortitzar els treballs fets, cal avançar en la redacció del Pla Integral de Conservació de la Cinglera. L’alcalde de Castellfollit creu que “en els propers dies hi haurà una nova reunió per seguir treballant i avançant en la redacció del pla”.

 

Des del municipi també s’insta al Departament de Territori i Sostenibilitat d’aportar els fons necessaris per avançar en l’aplicació del Pla Especial de Conservació. Aquesta actuació de neteja selectiva de la vegetació del cingle de Castellfollit ha tingut un cost aproximat de 60.000 euros, aportats per la Diputació de Girona.