Els Artistes de la Garrotxa reinterpreten el quadre de ‘La Càrrega’ de Ramon Casas per l’acció ‘Sobrecàrregues’

Els empresonaments de divendres passat han provocat una reacció en cadena i en tots els nivells. Avui els expliquem l’acció que han començat a impulsar l’Assemblea d’Artistes de la Garrotxa i que ja es pot veure a la façana de l’Ajuntament d’Olot.

Aquesta és la reinterpretació del quadre de ‘La Càrrega’, de Ramon Casas, segons l’artista Claudi Casanovas. Des d’avui l’obra està penjada a la façana de Can Joanetes, l’edifici de l’Ajuntament d’Olot. Es diu ‘Sobrecàrregues’ i és una acció que ha iniciat l’Assemblea d’Artistes de la Garrotxa, formada per 35 persones. Aquesta obra, en concret, és un fotomuntatge que porta per títol ‘Anxanetes’. Casanovas explica que  “el noi que córrer, l’abanderat petit, substitueix el caigut de ‘La Càrrega’. En lloc de ser un caigut és una anxaneta que córrer pel carrer. Entremig de la multitud hi trobem els presos polítics, els deu de la primera tongada i els exiliats. Estan barrejats entre la multitud els seus retrats. Es tracta de donar la vola al mitjó i convertir ‘La Càrrega’ en una ‘Descàrrega’. Ja estem farts de rebre cops i ara volem realitzar una societat feliç i alegre”.

Les obres s’aniran mostrant durant tot el temps que hi hagi presos. En aquest moment ja compten amb sis projectes i a final d’any es farà una exposició, coincidint amb el centenari de la sessió del quadre ‘La Càrrega’ al Museu de la Garrotxa. La idea és renovar cada mes la imatge que s’exposa a la façana de L’Ajuntament d’Olot i pretenen que transcendeixi l’àmbit local i hi acabin participant artistes de tot el país. El portaveu dels artistes, Xavier Ruscalleda, ha concretat que “La Càrrega és una peça que s’explica molt bé, però hi ha molts matisos. És interessant no simplificar en un moment tant complex com aquest. Volem donar la veu als artistes, d’aquí i també de fora, perquè facin la seva particular interpretació d’aquest quadre, conscicents que hi ha un diàleg unidireccional i potent en la línia repressiva, interpretem que vivim sota la ofensiva política, judicial i policial per part de l’estat espanyol”.

Pretenen que no sigui només una anècdota sinó que sigui un element de reflexió ciutadana. Els artistes pretenen traslladar una visió optimista del procés.